Foto: Shutterstock

Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Parkovi Dinarida i Grin Hom podneli su inicijativu za hitno uvođenje moratorijuma na lov. Ove nevladine organizacije zatražile su hitnu reakciju nadležnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministra Aleksandra Stijovića kako bi u što kraćem roku u potpunosti zabranili lov u Crnoj Gori.

Pročitajte još:

Smatraju da nedovoljno inspekcijskih kapaciteta i nepostojanje harmonizacije propisa koji uređuju oblast su rezultirale izostankom sprovođenja kaznene politike za počinioce dela protiv prirode.

Nakon jučerašnjeg događaja, prvobitnog pojavljivanja dva mečeta u Beranama, a zatim kasnije u toku dana i ubijanja njihove majke, podnosioci inicijative smatraju da je taj slučaj jedan u nizu koji potvrđuje da se u oblasti lova do sad potpuno zanemarivala problematika krivolova.

Foto:Shutterstock

„Podsećamo na neke od primera koji su se našli pod lupom javnosti, kao što je obezglavljeni medved koga su vozili na haubi po ulicama Podgorice, zatim ubijeni medved u kanjonu Tare, medved ubijen u Maloj reci, dva ubijena beloglava supa sa satelitskim transmiterima iz Hrvatske, nedavni slučajevi krivolova srndaća na Pivi i Goliji itd.“, navodi se u njihovoj inicijativi.

U periodu od 2013. do 2018. godine pred tužilaštvima Crne Gore postupalo se po ukupno 127 prijava za krivična dela ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa, a da su čak 84 prijave odbačene. Između ostalog, za krivično delo jednoj osobi je izrečena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja na slobodi, a jednoj maloletnoj osobi izrečena je vaspitna mera pojačanog nadzora.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar