Emanuel Makron
Emanuel Makron Foto:Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Partija Republika u pokretu francuskog predsednika Emanuela Makrona ostvarila je veoma loš rezultat u drugom krugu lokalnih izbora sa ukupno osvojenih sedam odsto glasova, a nešto bolje je prošao Nacionalni savez Marin Le Pen, koji je imao 20 procenata, pokazale su izlazne ankete.

POGLEDAJTE JOŠ:

Najbolji rezultat ostvarila je desničarska partija Republikanci, koja je dobila poverenje 38 odsto birača, a slede je Socijalisti i Zeleni sa oko 35 procenata, prenosi Frans 24.

Le Pen je u lokalne izbore ušla sa ambicijom da osvoji više regiona, što bi joj bio veliki zamajac za predsedničke izbore naredne godine, ali njeni kandidati najaverovatnije neće pobediti ni u jednom.

Nejveće šanse su joj davane u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala, ali izlazne ankete pokazuju da je njen kandidat osvojio 44,2 odsto glasova, a predstavnik Republikanaca 55,8.

Slično je završena i trka u regionu O de Frans, gde je ubedljivo pobedio konzervativac Gzavije Bertrand sa 52,7 odsto glasova, ispred kandidata Nacionalnog saveza, koji je dobio 25,9, i kandidata levice sa 21,4 odsto glasova.

U najbogatijem i najnaseljenijem regionu Il de Frans, koji obuhvata i Pariz, pobedila je sa 45 odsto glasova kozervativka Valeri Pekres. Iza nje su bili kandidat Zelenih sa 32 i predstavnici Nacionalnog saveza i Republike u pokretu sa po 10 odsto glasova.

I današnji drugi krug izbora obeležila je izuzetno mala izlaznost, jer je glasalo svega 33,7 odsto birača.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar