Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia, Tony Kershaw / SWNS / Profimedia, Mint Photography / Alamy / Alamy / Profimedia, Tanjug/AP/Sputnik

London je uvek bio privlačno mesto za prijatelje ruskog predsednika Vladimira Putina koji hoće da kupe imovinu u Velikoj Britaniji. Godinama, ako ne i decenijama, tržište luksuznih nekretnina u Londonu, kao i u jugoistočnoj Engleskoj meta je investicija iz Rusije i bivših sovjetskih država. Bogati oligarsi koji i ne znaju šta sve poseduju odlučili su da se skuće upravo u Britaniji i nisu žalili para kako bi to postigli.

PROČITAJTE JOŠ:

Vile oligarha sa fantastičnim enterijerima, bazenima, umetničkim galerijima i kolekcije starih automobila. Agenti sa nekretnine, računovođe, finansijske institucije, kompanije za nekretnine, agencije za odnose sa javnošću, arhitekte i dizajneri enterijera dobro su zaradili od oligarha.

U međuvremenu, aktivisti i novinari dižu uzbunu. London je kako su dugo isticali, izgleda kao jedinstveno privlačan za „sumnjivo bogatstvo“ – kako to kaže antikorupcijska ogranizacija Transperensi internešenal VB – iz celog sveta, a posebno iz bivših zemalja SSSR.

Ova upozorenja su uglavnom ignorisana do sada, kada se odjednom čini da su oligarsi saučesnici u radu elita čiji je vođa započeo „najopasniji rat u Evropi od 1945. godine“, prenosi Gardijan.

Roman Abramovich’s House in Kensington Palace Gardens
Roman Abramovich’s House in Kensington Palace Gardens Foto: Profimedia

Gardijan piše da je novac ruskih oligarha promovisao isključivost i podelu u gradu čije su prednosti bile otvorenost i pristupačnost. Oligarsi vole da kupuju nekretnine u Najtsbridžu, Kensingtonu, delovima Hajgejta i prigradskim zajednicama kao što je brdo Svetog Đorđa u blizini Vejbridža u Sariju.

Ovo bogatstvo je doprinelo tako nepoželjnim pojavama kao što su „ulice duhova“, jer vlasnici nekretnina širom sveta samo povremeno borave na svojim adresama u Londonu. To je dovelo do fenomena gde su čitavi stambeni blokovi uglavnom većinu vremena mračni, jer su vlasnici negde drugde.

Roman Abramovich
Roman Abramovich Foto:EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Gde se oligarsi imaju kuće?

Kuća iz mašte jednog oligarha je nešto poput kuće sa 15 spavaćih soba, poput one koju poseduje Roman Abramović. Ona vredi preno 150 miliona evra, nalazi se u Kensingtonu, jednoj od najskupljih ulica na svetu. U tu kategoriju spada i kuća na Belgrejv skveru za koju se veruje da pripada Olegu Deripaski, Putinovom savezniku koji je pod sankcijama SAD-a.

Među kućama koje preferiraju oligarsi je i Atlon kuća u jakobinskom stilu sa tornjem koja vredi preko 65 miliona evra, a koju je 2016. godine kupio Mihail Fridman, čovek kojeg je sankcionisala EU, a koji je označen kao osoba u Putinovom najužem krugu ljudi.

Belgrave Square, Belgravia district in West London in the City of Westminster and the Royal Borough of Kensington and Chelsea
Belgrave Square Foto: Profimedia

Takođe, jedan od oligarha Ališer Usmanov, poseduje seosku kuću kao što je Saton Plejs, zgrada sa 72 sobe u Sariju.

Vila u predgrađu koja se nalazi na imanju zatvorenog tipa, u Virdžinija Voteru u Sariju, pripada Fidmanovom poslovnom partenru Petru Avenu koji je takođe sankcionisan. Hamston Haus, palata u art deko stilu na brdu Svetog Đorđa, pripadala je nekada Deripaski.

Najspektakularnija vila od svih je Vitanherst u severnom Lodonu u vlasništvu magnata Andreja Gurijeva. Često je nazivaju drugom po veličini porodičnom kućom u prestonici posle Bakingemske palate.

Oleg Deripaska
Oleg Deripaska Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Robert Adam, koji se bavio preuređenjem Vitanhersta rekao je da za Njujorker da su „kuće glavni izraz ljudskog statusa, ambicija i snova… Ne možete pored njih staviti reč ‘potreba’. Prava reč je ‘želim'“.

Slično razmišljanje se može videti i u odluci Ukrajinca Dmitra Firtaša koji je naklonjen Putinu, da kući napuštenu metro staniu Brompton Roud, iako je već posedoao veličanstvenu modernu kuću u blizini.

One Hyde Park in London, home at one time or another to Vladislav Doronin and Rinat Akhmetov. Photograph
One Hyde Park in London, home at one time or another to Vladislav Doronin and Rinat Akhmetov. Photograph Foto: Profimedia

„Jedan Hajd Park“ je stambeni blok u Najtsbridžu koji je takođe privukao veliku pažnju oligarha koji su tu uložili ogroman novac u nekretnine. Među njima su i ruski tajkun Vladislav Doronin i ukrajinski milijarder Rinat Ahmetov koji su početkom prošle godine platili do tada rekordnih 164 miliona evra za penthaus tamo.

Fridman, Deripaska i Doronin su različitoj meri doveli u pitanje Putinov rat, a Deripaska je osporio sankcije koje su u mu uvedene. Kao i Fridman i Aven, ih je opisao kao „zlonamrne i namerne laži“.

Sumnjive pare uložene u nekretnine

Što se tiče nekretnina u vlasništvu ruskih moćnika, Gardijan piše da je nemoguće ući u grag finansiranju kupovine bilo koje od navedenih nekrentnina i sa sigurnošću tvrdidi da li je nešto od stečenog koruptivno.

Ono što znamo jeste da je Transperensi Internešenal, rekao da je 8 milijardi evra sumnjivih sredstava uloženo u imovinu u Velikoj Britaniji od 2016. godine, od čega su najmanje 1,8 milijardi evra „uložili Rusi optuženi za korupciju ili koji imaju veze sa Kremljom“.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI/ SPUTNIK/ KREMLIN

Bivši britanski premijer Dejvid Kameron je još tokom svog mandata obećao da će isključiti „prljavu gotovinu“ 2015. godine, a 2016. godine britanska vlada je obećala da će uvesti javni registar imovine u stranom vlasništvu. Šest godina kasnije, britanskih premijer Boris Džonson još uvek obećava da će požuriti sa takvim registrom.

„Nema mesta za prljav novac u Britaniji. Oni koji podržavaju Putina su obavešteni: neće imati više gde da sakriju svoj nezakonito stečen novac“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Vatra u nuklearnoj centrali u Zaporožju posle napada ruske armije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare