Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN

Nije tajna da postoje ruski oligarsi koji sarađuju s režimom ruskog predsednika Vladimira Putina. Međutim, postoje i oni koji su zbog određenih situacija, optužbi i straha od zatvora morali da napuste zemlju, pa su samim tim odneli i svoje bogatstvo. Ipak, želja da se vrate uvek je postojala, pa je iz toga 2018. godine nastala "lista Titov", gde su pobrojani ruski privrednici koji žele da se vrate u Rusiju, pod uslovom da ne budu krivično gonjeni. Plan međutim, nije dao razultate, pa je ove godine obustavljen.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruski biznismen koji se vratio kući iz egzila u nadi da će izbeći zatvorsku kaznu zbog nerešenih optužbi za prevaru, osuđen je na četiri i po godine zatvora, izvestio je poslovni list Komersant.

Sud u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu proglasio je biznismena Andreja Kakovkina krivim za proneveru 400.000 dolara zbog kupovine zemljišta.

Kakovkin je bio jedna od uglednih ruskih preduzetnika na takozvanoj „Titov listi“ – nekolicina bogatih Rusa koji su pobegli iz zemlje pod krivičnom istragom, koji su ruskim vlastima rekli da su voljni da se vrate kući i vrate svoje bogatstvo u domovinu, uz obećanje da neće biti krivično gonjeni, prenosi Moskov tajms.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

„Lista Titov“

Ovo je na sebe preuzeo predsednički ombudsman Boris Titov 2018. godine, koji je sastavio spisak privrednika koji su tražili način da se vrate u zemlu i obećao je da će u njihovo ime pregovarati sa vlastima.

Tokom 2018. godine, ruski predsednik Vladimir Putin je pozvao ruske privrednike da kupe devizne obveznice u pokušaju da vrate kući deo svoje ogromne inostrane imovine.

Ideja o formalnoj amnestiji nikada nije javno prihvaćena, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov obećao je samo da će pogledati svaku osobu od slučaja do slučaja.

Oko 136 vlasnika kompanija se prijavilo za povratak putem šeme, prema poslovnom listu Komersant, iako se samo 12 vratilo u Rusiju – Kakovkin je bio prvi koji se vratio iz Britanije 2018. godine, samo nekoliko dana nakon objavljivanja „liste Titov“.

Bio je privremeno zatvoren po povratku i video je kako je njegov slučaj u početku odbačen – samo da bi ga tužioci ponovo otvorili mesecima kasnije. Osuđen je na tri godine zatvora u 2019. godini u odvojenoj pravnoj bici. To je kasnije preinačeno u uslovnu kaznu.

Tokm novog suđenja ponovo je tvrdio da je nedužan i kritikovao je presudu suda. Advokati su za Komersant rekli da planiraju da se žale na presudu.

Titov prekinuo kampanju

Ruski poslovni ombudsman Boris Titov je izjavio u julu ove godine da je prekinuo kampanju za reparaciju ruskih biznismena sa sedištem u inostranstvu zbog zabrinutosti da bi mogli da se suoče sa hapšenjem po dolasku.

Titov izveštaj ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, čije je delove 12. jula objavila novinska agencija RIA Novosti, kaže da je odluka o prekidu kampanje doneta zbog propusta Generalnog tužilaštva da garantuej da ruski privrednici neće biti uhapšeni po povratku.

Titov je ranije rekao da su mnogi privrednici nestrpljivi da se vrate u Rusiju i sarađuju sa istražiteljima pod uslovom da ne budu odmah uhapšeni i smešteni u istražne pritvorske centre, prenosi Rojters.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)