Foto: AP Photo/Susan Walsh, Pool

Zemlje G7 objavile su danas bezbednosni okvir kojim se otvara put ka dugoročnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu kako bi se ta zemlja odbranila od Rusije i odvratila je od eventualne buduće agresije.

„Mi, lideri Grupe sedam, ponovo potvrđujemo nepokolebljivu posvećenost strateškom cilju slobodne, nezavisne, demokratske i suverene Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, sposobne da se brani od ruske agresije“, navodi se u deklaraciji.

Dodaje se da je bezbednost Ukrajine sastavni deo bezbednosti evroatlantskog regiona.

Foto: EPA-EFE/YONHAP

„Smatramo da ilegalna i ničim izazvana ruska invazija na Ukrajinu predstavlja pretnju po međunarodni mir i bezbednost, flagrantno kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN, i nespojiva sa našim bezbednosnim interesima“, ističe se u dokumentu koji su zajednički objavile SAD, Nemačka, Japan, Francuska, Kanada, Italija, Velika Britanija i Evropska unija.

Članice G7 dodaju da su ujedinjeni u podršci Ukrajini, zasnovanoj na zajedničkim demokratskim vrednostima, a pre svega, na poštovanju Povelje Ujedinjenih nacija i principu teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

U deklaraciji se navodi da danas počinju pregovori sa Kijevom o formalizaciji trajne podrške članica G7 Ukrajini, te da će ona uključivati podršku daljem razvoju ukrajinske odbrambene industrije, obuke ukrajinskih snaga, razmenu obaveštajnih podataka i podršku u odbrani sajber prostora.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

Pored toga, članice G7 će raditi na jačanju ekonomske stabilnosti i otpornosti Ukrajine, što uključuje rekonstrukciju i oporavak zemlje nakon agresije.

Ukrajini će, istovremeno, biti pružena tehnička i finansijska podrška za trenutne potrebe, usled ruske invazije, ali će joj biti omogućeno i da nastavi sa sprovođenjem reformi.

U deklaraciji se napominje da zemlje G7 pozivaju Rusiju na odgovornost, kao i da ratni zločini i druga zlodela ne smju da ostanu nekažnjeni.

Pročitajte još:

„Ponavljamo da će, u skladu sa našim pravnim sistemima, ruska suverena imovina pod našom jurisdikcijom ostati nepokretna, sve dok Rusija ne bude platila štetu koju je nanela Ukrajini“, poručuje se u dokumentu i dodaje da je potrebno formiranje međunarodnog mehanizma za reparaciju šteta, gubitaka ili povreda izazvanih ruskom agresijom.

Zauzvrat, Ukrajina će nastaviti da sprovodi pravosudne, ekonomske, bezbednosne, kao i reforme u borbi protiv korupcije kojima će Kijev pokazati da je posvećen demokratiji, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava i medijskih sloboda.

Pored toga, Kijev će raditi na reformi odbrane i njenoj modernizaciji, što uključuje poboljšanje efikasnosti i transparentnosti u ukrajinskom odbrabmenom sektoru.

BONUS VIDEO Misteriozni bljesak na nebu iznad Kijeva