Bejrut, protest, protesti
Protestanti u Bejrutu blokiraju saobraćaj i pale automobilske gume u znak protesta zbog ekonomske krize u zemlji. Foto: REUTERS/Mohamed Azakir

Demonstranti su danas blokirali puteve širom Libana, pri čemu neki od njih pale automobilske gume, u znak protesta zbog ekonomske krize u zemlji, nekoliko dana nakon pada libanske funte na nov istorijski minimum.

PROČITAJTE JOŠ:

Zapaljenim gumama su blokirani putevi u centralnom Bejrutu, u luci Tripoli na severu Libana i gradu Sidonu na jugu zemlje, javlja Rojters.

Ekonomska kriza u Libanu, koja je izbila 2019. godine, gurnula je više od tri četvrtine stanovništva u siromaštvo, a lokalna valuta je pala za preko 90 procenata.

Libanska funta je prošle nedelje potonula prema dolaru na preko 25.000 funti, sa nivoa od 1.500 funti za dolar na kojem je bila 2019.

Situacija se nije bitno popravila otkako je vlada premijera Nadžiba Mikatija imenovana u septembru, posle više od godinu dana političkog ćorsokaka koji je pogoršao krizu.

Bejrut, protest, protesti
Foto: Anwar AMRO / AFP / Profimedia

Mikatijeva vlada je paralisana zbog spora koji je izbio na sednici 12. oktobra oko glavnog istražitelja kobne eksplozije u luci Bejrut 2020. godine, i od tada se nije sastajala.

Državne subvencije su smanjene na skoro svu robu, uključujući gorivo i lekove, što je dovelo do rasta potrošačkih cena.

Bejrut, protest, protesti
Foto: TANJUG/AP Photo/Hussein Malla

Glavni fokus vlade je na oživljavanju pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom radi dobijanja neophodne strane finansijske pomoći.

BONUS VIDEO: Bejrut godinu dana od eksplozije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare