Foto: printscreen EPA-EFE/video

Više od 48 miliona Francuza pozvano je da u prvom krugu parlamentarnih izbora glasa za 577 poslanika, dok se centristi predsednika Emanuela Makrona nadaju da će posle drugog kruga zakazanog naredne nedelje, osvojiti apsolutnu većinu kako bi sproveli reforme koje je Makron obećao početkom maja na početku svog drugog mandata.

Izborna kampanja, koja nije izazvala veliko interesovanje Francuza i zbog čega se očekuje mali odziv na glasanju, završena je u petak uveče, preneli su tamošnji mediji.

Pročitajte još:

Kandidati do zatvaranja birališta večeras u 20.00 nemaju pravo da govore u medijima ili da putuju, dok je objavljivanje anketa zabranjeno, podsetila je francuska onlajn BFMTV.

Glasanje u francuskim prekomorskim teritorijama održano je u subotu.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, Makronova centristička koalicija Zajedno i savez levičarskih stranaka koji predvodi lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon dobili bi približne rezultate između 26 i 27 odsto.

Na trećem mestu bi bila ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen, a na četvrtom desničarski Republikanci.

Francuzi će glasati o kandidatima za 577 poslanika, a za apsolutnu većinu je potrebno osvajanje najmanje 289 poslaničkih mesta.

Drugi krug parlamentarnih izbora zakazan je za 19. jun.

Prvi rezultati izlaznih anketa očekuju se ubrzo po zatvaranju birališta.

BONUS VIDEO: Život Emanuela Makrona

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar