Miodrag Lekić Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Predsednik Demosa Miodrag Lekić saopštio je danas da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović javnim pokušajem zaustavljanja regularnog postupka izbora vlade, grubo prekršio osnovne i univerzalne principe demokratije na kojima se inspirše i Ustav Crne Gore.

Đukanović je 20. septembra uputio predsednici Skupštine Danijeli Đurović predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore i tada je poručio da nije mogao da prihvati da Lekiću da mandat za sastav nove Vlade.

Miodrag Lekić, Milo Đukanović
Miodrag Lekić, Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK/EPA/BORIS PEJOVIC

„Milo Đukanović, predsednik države, takođe zvanično – privatni preduzetnik u sferi biznisa, bankar, finansijski operator u svetu poreskih rajeva – je javnim pokušajem zaustavljanja regularnog postupka izbora vlade, grubo prekršio osnovne i univerzalne principe demokratije na kojima se inspirše i naš Ustav, nažalost, sa mnogim pravnim prazninama. Time je dodatno usložio, inače duboko kriznu, institucionalnu situaciju u zemlji“, istakao je Lekić.

POGLEDAJTE JOŠ:

Lekić je dodao da ostaje nesporna činjenica da je izborna parlamentarna većina nedavno jednoglasno usvojila Politički sporazum sa prioritetnim programskim elementima, koji je učinjen javnim uz potpise 41 poslanika, nakon čega su otpočeli pregovori za izbor mandatara.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar