Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE

Lekari pritvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog zatražili su od njega da odmah prekine štrajk glađu, upozoravajući da bi u suprotnom mogao da umre, prenosi Radio Slobodna Evropa.

PROČITAJTE JOŠ:

Njima su, kako navode u izjavi, pokazani rezultati njegovih medicinskih testova sprovedenih 20. aprila.

„Ako se štrajk glađu nastavi makar i na minimalno vreme, nažalost, uskoro jednostavno nećemo imati koga da lečimo“, navodi petoro lekara, prenosi BBC.

Navalni, star 44 godine, u zatvoru je od februara i zahteva medicinsku pomoć zbog akutnih bolova u leđima i utrnulosti nogu. Štrajkuje glađu više od 20 dana. Izjava lekara (na ruskom jeziku) objavljena je u četvrtak na veb sajtu Mediazona.

Lekari, kojima je odbijen pristup Navaljnom, kažu da su njihovi zaključci zasnovani na rezultatima medicinskih testova od utorka – koji su opisani kao manje ili više nezavisni. Testovi su obavljeni u bolnici u gradu Vladimiru, istočno od Moskve, prenosi RSE.

Lekari – koji su lečili opozicionog lidera pre nego što je zatvoren – upozoravaju da problemi sa njegovi bubrezima i nervnim sistemom sugerišu da će umreti ako se štrajk glađu nastavi još malo duže.

Kažu da bi Navaljni trebalo da „odmah zaustavi štrajk glađu da bi sačuvao život i zdravlje“. Takođe zahtevaju pristup pacijentu. Ruske vlasti nisu javno komentarisale izjavu lekara.

U ponedeljak je Navaljni premešten u zatvorsku bolnicu gde su vlasti saopštile da je njegovo stanje „zadovoljavajuće“.

Zatvorska služba dodala je da ga je svakodnevno pregledao lekar i da je pristao da uzima vitamine.

U postu na Instagramu (na ruskom) ranije ove nedelje, Navaljni je poručio svojim sledbenicima: „Smejali biste se kad biste me sada mogli videti. Kostur koji tetura po svojoj ćeliji.“

Navaljni je počeo štrajk glađu u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni lekar, zbog jakih bolova u leđima i gubitka osećaja u nogama.

On je uhapšen 17. januara, odmah pošto se vratio u Rusiju iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja sovjetskim nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje, optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obaveštajnim službama, a dovode u pitanje i samo njegovo trovanje, koje je potvrdilo nekoliko evropskih laboratorija. Hiljade Rusa okupilo se u sredu tražeći oslobađanje Navaljnog.

Ruska policija privela je više od 1.700 ljudi širom te zemlje tokom protesta, objavljeno je, u četvrtak 22. aprila, na stranici Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Protesti u Rusiji organizovani su nakon informacija da je Navaljnom zdravstveno stanje pogoršano nakon što već treću sedmicu štrajkuje glađu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare