Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE

Sjedinjene Američke Države su upozorile Rusiju da će biti posledica ako opozicioni aktivista Aleksej Navaljni umre u zatvoru, prenosi BBC. Velika Britanija, Francuska, Nemačka i EU su takođe izrazile zabrinutost zbog zdravstvenog stanja ruskog opozicionara.

PROČITAJTE JOŠ:

Navaljni, istaknuti kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je od februara u zatvoru zbog optužbi za koje tvrdi da su politički motivisane, započeo je štrajk glađu 31. marta. Razlog je to što nije mogao da dobije lekarski tretman od strane svog medicinskog tima. Njegovi lekari kažu da nedavni rezultati testova krvi ukazuju na to da Navaljni možda prati od otkazivanja bubrega i da svakog trenutka može da dođe do srčanog zastoja. Takođe, upozoravaju da će Navaljni „umreti u narednih nekoliko dana“ ako mu se ne pruži hitna medicinska pomoć zbog akutnih bolova u leđima i utrnulosti nogu.

U nedelju su se brojne države pridružile međunarodnom protestu protiv načina na koji ruske vlasti tretiraju Navaljnog u zatvoru u gradu Pokrov, udaljenom oko 100 kilometara od Moskve. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je rekao za CNN da će biti posledica ako Navaljni umre u zatvoru i da će međunarodna zajednica tretirati Rusiju kao odgovornu. Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je lečenje ruskog opozicionara potpuno nepravedeno i neprimereno.

 

SAD i Rusija već su bile u diplomatskom sporu prošle godine zbog navodnog trovanja Navaljnog hemijskim otrovom novičkom, prenosi BBC. Američki obaveštajci tada su zaključili da iza trovanja stoji moskovska vlada, što je navelo Bajdenovu administraciju da uvede sankcije visokim ruskim zvaničnicima. Kremlj je to negirao.

Bes i u Evropi

Očekuje se da Navaljni bude tema i lidera EU. Džozef Borel je rekao da je EU duboko zabrinuta zbog ovog slučaja i pozvao zatvorske vlasti u Rusiji da odmah odobre pristup medicinskom timu što Navaljni traži.

Ministarstvo spoljni poslova Velike Britanije je u izjavi naglasilo: „Gospodinu Navaljnom mora da se omogući pristup nezavisnoj medicinskoj nezi. Ponavljamo naš poziv za njegovo hitno puštanje, pošto je zatvaranje bilo politički motivisano“.

Oglasila se ćerka ruskog opozicionara

Ćerka ruskog opozicionara apelovala je na ruske vlasti da dozvole lekaru da u zatvoru pregleda njenog oca.

„Dozvolite doktoru da pregleda mog oca“, napisala je na Tviteru Daša Navaljni, dan nakon što je medicinski sindikat povezan sa tim opozicionim ruskim političarom saopštio da on ima povećan rizik od otkazivanja bubrega i da mu se vid se pogoršao, prenosi Rojters.

Iz Kazneno-popravnog doma u regiji Vladimir ranije je saopšteno da Navaljni dobija neophodnu medicinsku negu u skladu sa njegovim medicinskim stanjem.

Supruga: Značajno je izgubio na kilaži

„Navaljni sve teže govori i značajno je izgubio na kilaži“, objavila je nedavno njegova supruga Julija Navaljni na društvenim mrežama, nakon što ga je posetila u zatvoru.

U objavi na Instagramu opisala je njegovo stanje nakon što su razgovarali telefonom preko staklene barijere.

„I dalje je veseo i optimističan. No, govori sa poteškoćama i ponekad poklopi telefon i nasloni se na sto da bi se odmorio. Izgubio je jako puno kilograma, sada ih ima oko 76 na 190 centimetara visine“.

To znači da je Navaljnijeva kilaža pala za 16 kilograma otkad je prošlog meseca stigao u zatvor u gradu smeštenom oko 100 kilometara istočno od Moskve.

Protesti u Rusiji

Ruska policija uhapsila je juuče više od 400 pristalica osuđenog opozicionara Alekseja Navaljnog na protestima širom zemlje na kojima zahtevaju njegovo oslobađanje. U centru Moskve okupile su se hiljade demonstranata, na poziv saradnika Navaljnog da izađu na ulice. Za sada nema podataka o masovnosti protesta širom Rusije i neizvesno je da li će oni dostići intenzitet januarskih.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare