Porodiliste beba natalitet
Novorođenče Foto:Shutterstock

Traumatizovana majka koja tvrdi da je njenom novorođenčetu otkinuta glava tokom porođaja u Brazilu, rekla je da su lekari pokušali da detetu zašiju glavu za vrat.

Ranijeli Santos (34) i njen suprug Viktor da Silva optužili su doktora da je njihovoj ćerki otkinuo glavu. Sve se odigralo tokom porođaja dok je žena pokušavala da rodi bebu koja je kasnije preminula.

Porodica je optužila lekare u bolnici u Belo Horizonteu, glavnom gradu države Minas Žerais na jugoistoku Brazila, da pokušavaju da prikriju tragediju.

„Tretirali su me kao životinju“, rekao je Santos za brazilsku novinsku kuću R7.

Nastavila je: „Mama je videla ceo postupak. Otvorila je odeću, ali su pokušali da spreče moju majku da otvori komplet, tada smo videli da joj je vrat sašiven, pun tragova“.

Santosova je bila u sedmom mesecu trudnoće kada je primljena u bolnicu 24. aprila zbog visokog krvnog pritiska. Lekari su joj izazvali porođaj nedelju dana kasnije.

Da Silva se prisetio da je video svoju ćerku Emanueli kako trepće očima samo nekoliko trenutaka pre nego što je video kako ju je doktor obezglavio.

Doktor se navodno popeo na telo majke pre nego što su detetu „otkinuli glavu“.

Da Silva je nastavio: „Dok su je izvukli, trepnula je, kretala se. Njeno malo srce, pre nego što je otišlo, je kucalo.“

Par kaže da se bolnica izvinila zbog neuspešnog porođaja, ponudila da pokrije troškove sahrane i ponudila da dostavi izveštaj lekara.

Advokat Dženifer Valente rekla je da se nada da će policijska istraga pokazati da je doktor napravio nekoliko grešaka prilikom porođaja.

Ona navodi da je majka otvorena bez anestezije i da ima više od 60 šavova.

PROČITAJTE JOŠ:

U izjavi za Itatiaia, bolnica je rekla da „duboko žali“ zbog toga što se dogodilo i obećala je da će „uložiti sve napore da se istraže činjenice“ dok se pravi izveštaj o obdukciji.

Porodica još nije videla svoju bebu, a planirana je sahrana kada posmrtni ostaci budu vraćeni.

Godine 2018., nerođena beba je obezglavljena u majčinoj utrobi nakon pogrešnog porođaja od strane konsultanta NHS-a u Dandiju u Škotskoj.

Tribunal je čuo da je dr Vaišnavi Laksman trebalo da svom pacijentu izvede hitan carski rez jer je prevremeno rođena beba bila u karličnom položaju, ali je umesto toga pokušala da porođaj obavi prirodnim putem, kako se navodi.

Neimenovani pacijent je rekao: „Nije bilo anestezije. Rekla sam im ‘Ne čini mi se dobro, prestanite, šta se dešava, neću to da radim’, ali mi niko nikako nije odgovorio. Nikada ne bih upotrebila reč mrtvorođenče; nije mrtvorođen, odrubljena mu je glava”.

Čarls Garside KC, advokat Opšteg medicinskog saveta, rekao je: „Beba je imala otkucaje srca, bila je spora, ali nije bila mrtva. Dr Laksman je odlučio da pokuša vaginalni porođaj i ovo je bio pogrešan izbor. Nikada ne bi trebalo da koriste vaginalni porođaj u toj situaciji“.

BONUS VIDEO: Snimak pucnjave u Nešvilu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar