Foto: EPA-EFE/ADAM WARZAWA POLAND OUT

Ikona poljskog pokreta slobode i bivši predsednik Leh Valensa danas je objavio emotivnu videoporuku na društvenim mrežama pre odlaska u bolnicu na operaciju. Bivši vođa radničkog pokreta Solidarnost, koji je 1989. doveo do mirnog pada komunizma u Poljskoj, nije rekao o kakvim se zdravstvenim poteškoćama radi.

Bivši predsednik Poljske Leh Valensa saopštio je da ide u bolnicu i objavio pesimističnu poruku.

„Obraćam vam se danas jer ne znam kakva je volja božja, a sa njom se uvek moramo složiti“, rekao je Valensa u svom video obraćanju.

„Ne znam kada ćemo se videti sledeći put, ne znam, da li ćemo se uopšte videti. Želim samo da vam kažem da sam uradio sve kako bih dobro služio narodu“, dodao je Valensa.

„Mnogo toga smo uradili zajedno. Nismo sve uspeli, ali ne zbog moje lenjosti ili nespremnosti. Radio sam samo ono u šta sam verovao, bez podteksta, podlosti, izdaja“, rekao je 77-godišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir u videu na Fejsbuku.

Bivši vođa radničkog pokreta Solidarnost, koji je 1989. doveo do mirnog pada komunizma u Poljskoj, nije rekao o kakvim se zdravstvenim poteškoćama radi.

Valensa je bio predsednik Poljske u periodu 1990-1995. godine. Danas, a prema pisanju medija on danas, u 77. godini ima dijabetes i ugrađen mu je pejsmejker.

List „Super Ekspres“ je saopštio da Valensa ima problem sa srcem – jedna žica koja je ugrađena u srce je ispala.

Radeći kao električar na brodogradilištu u baltičkom lučkom gradu Gdanjsku, Valensa je zapanjio komunistički blok i svet kada je 1980. vodio štrajk 17.000 radnika brodogradilišta.

Komunistički režim bio je prisiljen da przna Solidarnost kao prvi i jedini nezavisnisindikat sovjetskog bloka jer je stekao milione sledbenika širom Poljske.

Dobio jeNobelovu nagradu za mir 1983. za vođenje Solidarnosti, a 1990. godine postao je prvi posleratni demokratski izabrani predsednik Poljske.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar