"Burning Man" Festival Foto: Printescreen/Twitter

Federalni zvaničnici su u subotu zatvorili festival "Burning Man" u pustinji u Nevadi nakon što su jake kiše ruinirale mesto na kom se festival održavao i pretvorile ga u blatnjavu jamu. Organizatori su zbog toga morali da evakuišu više od 73.000 učesnika sa lica mesta u sklonište, piše NY post. Onima koji su krenuli na festival ovog vikenda iz saveznog Biroa za upravljanje zemljištem na kojem se održava događaj rečeno je da se "okrenu i vrate kući".

„Kiša u poslednja 24 sata stvorila je situaciju koja je zahtevala potpuno zaustavljanje kretanja vozila na plaži“, navodi BLM u saopštenju u kome se najavljuje zatvaranje pristupnih puteva.

„Očekuje se više kiše u narednih nekoliko dana i nema nade da će se uslovi dovoljno poboljšati da bi omogućili vozilima da uđu u plažu. Ranije su organizatori poručili učesnicima da čuvaju hranu i vodu i zabranili vozilima da idu na puteve jer su Burnersi, kako su učesnici poznati, proveli noć zbijeni u blatom išaranim šatorima i kamperima.

Temperature su drastično pale, pišu američki mediji.

„Vožnja nije dozvoljena na plaži osim za vozila Hitne pomoći“, ekli su organizatori događaja u saopštenju i dodali da ako se neki nalaze u Blek Rok Sitiju da se sklone na bezbedno.

„Ako ste u BRC-u, čuvajte hranu i vodu, sklonite se u topli prostor. Od učesnika se očekuje da obezbede sopstvenu hranu, vodu i sklonište za vreme trajanja događaja. Loše vreme, izazvano ostacima uragana Hilari, takođe je primoralo da se zatvori mali aerodrom i zaustavilo usluge čišćenja hiljada prenosivih toaleta koje koriste posetioci Burning Mana, navodi list.

Oluja je mnoge ostavila bez mobilnog telefona, piše list.

Fotografije prikazuju vozila potopljena blatom i puteve obeležene dubokim blatnjavim lokvama, mnogi su ih uporedili sa nesrećnim festivalom „Fire 2017“ koji je održan na Bahamima, a na kojem je njegov organizator Bili Mekfarland osuđen na šest godina zatvora nakon što se izjasnio krivim za prevaru i korišćenje lažnih dokumenata.

Događaj Burning Man, koji je počeo 27. avgusta, trebalo bi da se završi u ponedeljak masovnim odlaskom poznatim kao Egzodus.

BONUS VIDEO: Olujno nevreme se ponovo sručilo na Sloveniju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar