Kraljica Elizabeta Foto:James Whatling / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Čovek koji se pretvarao da je sveštenik proveo je noć u kasarni sa vojnicima zaduženim da štite kraljicu Elizabetu u blizini njene kuće u zamku Vindzor, saopštila je britanska vojska koja je u utorak zbog ovog događaja pokrenula istragu.

Kako prenosi Rojters, list San objavio je da je prevarantu dozvoljeno da uđe u kasarnu Koldstrim gards bez pokazivanja identifikacionih dokumenata, a da je kasnije jeo, pio i pričao sa vojnicima.

List dodaje da kraljica tokom incidenta koji se dogodio prošle srede, nije bila u Vindzoru.

Zamak Vindzor
Zamak Vindzor Foto:Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

„Vojska shvata ovo narušavanje bezbednosti izuzetno ozbiljno i biće detaljno istraženo kao prioritet. Ovaj incident je sada deo istrage koja je u toku i stoga bi bilo neprikladno dalje komentarisati u ovom trenutku“, naveo je portparol Ministarstva odbrane.

Koldstrim gards je pešadijski puk britanske vojske čija je jedna od odgovornosti ceremonijalna uloga zaštite kraljevskih palata.

San navodi da je čovek tvrdio da je sveštenik i da je rekao oficirima da je prijatelj pripadnika kapelana bataljona. Sumnja u vezi sa njegovim identitetom počela je da se javlja kada je „počeo da priča o tome kako je radio kao probni pilot sa ejektorskim sedištem i da je zamenio neke organe“, rekao je izvor za San.

Samo prošle godine pet nepoznatih lica upalo je na kraljičino imanje u Vindzoru.

Najozbiljniji incident te prirode dogodio se 9. jula 1982. godine, kada je Majkl Fejgan upao u kraljičinu spavaću sobu u Bakingemskoj palati.

To je bio drugi Fejganov upad u palatu. Prema sopstvenom priznanju, prvi put je jeo sir i krekere, a drugi put je, pre ulaska u kraljičinu sobu, pio vino i raskrvario se slomivši staklenu pepeljaru.

Obezbeđenje palate uopšte nije reagovalo i čak je ugasilo alarm koji je Fejganov upad pokrenuo, misleći da je neispravan.

„Narušavanje poseda“ Bakingemske palate postalo je krivično delo 2007. godine, kada je rezidencija britanske kraljice u Londonu svrstana u zgrade koje potpadaju pod deo krivičnog zakona o ozbiljnom i organizovanom kriminalu.

***

BONUS VIDEO: Kraljica Elizabeta slavi 70 godina na vlasti: Ima li dostojnu zamenu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar