Foto: i-Images / Eyevine/Zuma Press / Profimedia;Richard Pohle / AFP / Profimedia

Prvo pojavljivanje britanske kraljice Elizabete nakon dva meseca medijskog odsustva podiglo je buru u tamošnjoj javnosti. Kraljica je, tokom komemoracije kojom je obeležena godišnjica smrti njenog supruga princa Filipa, centralno mesto dala svom sinu princu Endruu, koji se povukao iz javnog života zbog povezanosti sa pokojnim pedofilom Džefrijem Epstajnom i optužbi za silovanje koje je iznela Virdžinija Roberts Đufre.

Britanski mediji pišu da je kraljevska porodica bila „zaprepašćena“ zahtevom princa Endrua da zauzme centralno mesto na komemoraciji svom ocu.

Foto:RICHARD POHLE / AFP / Profimedia

Izvori bliski porodici takođe tvrde da su princ Čarls i princ Vilijam bili razočarani kraljičinom odlukom da na to pristane i dođe ruku pod ruku sa princom od kojeg se veći deo porodice distancirao pre nekoliko meseci.

Prema navodima medija, članovi kraljevske porodice očekivali su da će Endru biti u drugom ili trećem redu, ali ne i da će pratiti svoju majku do njenog mesta u prvom redu u Vestminsterskoj opatiji, što su zabeležile brojne kamere.

Foto:i-Images / Eyevine / Profimedia

Bez pozdrava i bez reči

Dokaz da kraljevska porodica drži Endrua na distanci je i to da gotovo niko nije komunicirao sa njim na ceremoniji u Vestminsteru.

Endru je sedeo pored mlađeg brata Edvarda, ali se sa njim nije pozdravio. Čini se da u jednom trenutku pokušao da razgovara sa bratom i njegovom ženom Sofi, ali ga je dočekao hladan odgovor.

Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

Ostali članovi porodice su sve vreme gledali ispred sebe, kao da su ignorisali kontroverznog princa. Kraljica je, sa druge strane, sinu uputila osmeh.

Princ je, kako pišu britanski mediji, zadržao „svoju aroganciju, uspravno i vojničko držanje“. Kada se vraćao sa kraljicom ka automobilu mahao je novinarima i fotografima.

Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

„Kraljica podržala sina“

Stručnjaci za kraljevsku porodicu sugerisali su da je kraljičina odluka da Endruu da „glavnu ulogu“ na ceremoniji bila znak „njene podrške osramoćenom sinu“.

Foto:RICHARD POHLE / AFP / Profimedia

„Ovo je bio njen način da tiho kaže: ‘Ok, jako je zabrljao, ovo je bila sramota, ali on je moj sin'“, rekla je novinarka BBC-ja Dženi Bond koja je godinama pratila kraljevsku porodicu.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsećamo, princ Endru je bio blizak prijatelj milijardera i registrovanog pedofila Džefrija Epstajna, koji se obesio u zatvoru 2019. godine gde je čekao početak suđenja po optužbama da je zlostavljao desetine maloletnica u svojoj vili na Menhetnu i Palm Biču od 2002. do 2005. godine.

Princ je i sam bio na meti optužbi za seksualni napad. Virdžinija Roberst Džufre tvrdila je da je vojvoda od Jorka seksualno zlostavljao kada je imala 17 godina u kućama koje su bile u vlasništvu Gilejn Maksvel i Džefrija Epstajna.

Foto:Tayfun Salci/Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Princ je odbacio te navode, a početkom godine postigao je nagodbu sa Đufre, prema kojoj je princ trebalo svojoj žrtvi da isplati oko 12 miliona funti.

Prema navodima medija, kraljica je lično uplatila dva miliona funti dobrotvornoj organizaciji Virdžinije Đufre Roberts, kako bi pomogla sinu da otplati odštetu.

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar