Donald Tramp
Donal Tramp Foto:EPA-EFE/Yuri Gripas

Od trenutka kada je najavio da će se kandidovati za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp je sebe predstavljao kao uberuspešnog biznismena koji zna kako se prave kule od dolara i stoga zna kako se upravlja ekonomijom.

Pročitajte još:

Takav imidž negovao je godinama unazad i u rijaliti emisiji „Šegrt“ u kojoj su se mladi i ambiciozni preduzetnici borili za srce kralja nekretnina. Bila je i knjiga „Umeće pregovaranja“ koja ga je predstavila kao tajkuna koji raspolaže milijardama dolara, veštog biznismena koji je do raskoši i bogatstva došao upravo tim umećem praćenim besprekornim osećajem za biznis.

A onda je Njujork tajms objavio istinu o njegovim poreskim izveštajima i ispostavilo se da Donald Tramp nije nikakav prvoklasni preduzetnik.

Samoproglašeni milijarder, utelovljenje hedonizma i ekstravagancije osamdesetih godina, izgleda gubi više novca nego što zarađuje.

Donald Trump
Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Ovaj Tajmsov ekspoze otkrio je da je Tramp zapravo prilično nevešt i nesposoban biznismen, ali i da je – još važnije – serijski izbegavao plaćanje poreza. Njegova imovina do pucanja je opterećena ogromnim dugovima, a Tramp bi se lako mogao naći u ozbiljnom sukobu intresa kao predsednik jedne od najmoćnijih zemalja sveta dok pokušava da izbavi svoju imperiju.

On je odbio da govori o povraćaju poreza i objavljenim poreskim izveštajima, a izveštaj Njujork tajmsa nazvao je „totalno lažnim vestima“. Ipak, Tajmsov tekst Trampa umesto kao krstaša u neprekidnoj borbi protiv elita i korumpiranog sistema, predstavlja kao prevaranta koji koristi rupe u zakonu i uspeva da od 2000. praktično ne plaća porez, kako je ocenio CNN.

On u deset od prethodnih petnaest godina uopšte nije plaćao porez na dohodak jer je prikazao da je izgubio mnogo više nego što je zaradio, upravo da bi izbegao da plati porez, kako je otkrio Njujork tajms.

Donald Trump
Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Živeo je u raskoši upravo u trenucima kada je prijavljivao velike gubitke, a Ivanka Tramp, njegova nastarija ćerka, u njihovoj fondaciji je primala “konsultantske nadoknade“, kako bi i tu mogli da umanje iznos poreza, kako je otkrio Njujork tajms. Američki predsednik pritom koristi i “sumnjive poreske šeme” kako bi izbegao plaćanje.

Obračuni poreza američkog predsednika bili su tema i u predizbornoj kampanji 2016. Nekadašnji kralj nekretnina je prvi predsednik nakon Ričarda Niksona koji je odbio da objavi podatke o plaćenim porezima. Tramp je i inače vrlo tajanstven kada je reč o ličnim finansijama, što hrani špekulacije da možda nešto skriva.

Ako u poreskim izveštajima nema šta da se sakrije, zbog čega to radi, pitaju iz Njujork tajmsa.

To jeste dobro pitanje jer je matematika jasna – Tramp je ili zaista baš loš biznismen ili baš dobro ume da laže.

Bilo bi tako lako pomisliti da će ovo biti kap koja je prelila čašu i da će Tramp ovu grešku platiti debelo na izborima u novembru na kojima će odmeriti snage sa Džoom Bajdenom, ali svetski mediji su maltene jednoglasni da se to neće dogoditi. I zaista, kako je podsetio Gardijan, bilo je mnogo ovakvih situacija u kojima se činilo da je prekardašio svaku meru – kada se hvalio da seksualno napastvuje žene, kada je mrtav hladan rekao i 2016. na optužbe o utaji poreza da ga to čini „pametnim“, bio je tu i impičment, i još toliko toga.

Ipak, američki predsednik ostao je maltene netaknut.

Donald Tramp Foto:EPA-EFE/Peter Foley

Pročitajte još:

I ove godine, narativ koji će odlučiti izbore isti je kao i 2016. godine – sve njegove pristalice pune su entuzijazma jer u njemu vide sebe.

Kada Tramp gunđa o Obaminoj Nobelovoj nagradi za mir i žali se kako se o njegovoj ove godine oskudno pisalo, on tačno okida slabe tačke svih onih Amerikanaca koji se osećaju zaboravljeno i zanemareno.

Kada Tramp sebe predstavlja kao „autsajdera“ koji ne govori kao pripadnik obrazovane elite, a svejedno je uspeo da se obogati i oženi manekenkom, on svojim pristalicama prodaje jednu vrstu američkog sna.

Takođe, Trampu igra i ono što Njujork tajms i drugi mejnstrim mediji u Americi često zaboravljaju: njegovi glasači ne čitaju Njujork tajms. Niti su na Tviteru. Tako da ih ovaj porez, kao i toliko stvari ranije, baš i ne dotiče mnogo.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar