Sergej Lavrov Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL, Shutterstock

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je danas na preskonferenciji da je "situacija sa posetom Srbiji nezamisliva". Poručio je da je "glavna stvar da naše odnose sa Srbijom niko neće uspeti da uništi", kao i da "NATO i EU hoće da pretvore Balkan u svoj projekat pod nazivom 'zatvoreni Balkan'".

„Desilo se nešto nezamislivo. Suverenoj državi je oduzeto pravo na ostvarivanje spoljne politike. Blokirana je međunarodna delatnost Srbije na ruskom pravcu“, rekao je Lavrov.

Dodao je da je stav Zapada u vezi s lišavanjem mogućnosti Srbije da bira partnere „ciničan“.

Takođe, Lavrov je rekao da i je reč o „demonstraciji koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava i uticaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima“. 

PROČITAJTE JOŠ:

„Ako se poseta ruskog ministra spoljnih poslova na Zapadu doživljava skoro kao pretnja u globalnim razmerama, onda su, po svemu sudeći, stvari na Zapadu prilično loše“, rekao je Lavrov, prenose RIA Novosti.

Govoreći o mogućem odgovoru zemljama koje su zabranile njegovom avionu da leti do Srbije, ruski šef diplomatije rekao je da Rusija „neće učiniti ništa što može da poremeti odnose između naroda“.

„Zapad sam uništio taj izbor“

Lavrov je podsetio na izjave Karla Bilta i Kristofera Hila koji su naveli da je najgore što Srbija može da uradi da bi išla svojim putevima evroperspektive da primi šefa ruske diplomatije i da mora da se opredeli za Istok ili Zapad, i istakao da je „čak i neiskusnom posmatraču jasno da nema mesta u Briselu ne samo suverenoj ravnopravnosti država, već je sprečena i sloboda izbora, za koju se Zapad stalno zalaže“.

„Treba da postoji sloboda izbora partnera, za to se sam Zapad zalagao i on je sam uništio taj izbor“, poručio je Lavrov.

Dodaje da je je Zapad pokazao više puta da će „pritiskati, ne libeći se niskih sredstava i mera i u periodu tragičnog bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine“.

„Mi znamo kako je bilo“

Osvrnuo se i na to što njegovom avionu dozvolu za prelet nisu dala tri srpska suseda, navodeći da će se za njih govoriti da su same donele tu odluku, „ali mi znamo kako je bilo“.

Ističući da ništa neće uništiti odnose Srbije i Rusije, najavio je da je Moskva pozvala šefa srpske diplomatije Nikolu Selakovića da u najskorije vreme dođe u Rusiju.

„Nadam se da avion kojim će on leteti neće biti podvrgnut sramoti od strane Brisela koji je potpuno izgubio svoje lice“, naveo je Lavrov.

On je naveo da Brisel nije želeo da Lavrov i srpski zvaničnici razgovaraju o „brzorazvijajućem strateškom partnerstvu, kao i o međunarodnim poslovima, očigledno briselski rukovodioci nisu želeli da potvrdimo rusku poziciju i po pitanju Kosova, BiH, da izrazimo podršku inicijativi Beograda Otvoreni Balkan, i da razgovaramo o interesima za ozdravljenje odnosa među zemljama regiona“.

„NATO i EU hoće da pretvore Balkan u svoj projekat pod nazivom ‘zatvoreni Balkan'“, ocenio je Lavrov.

Podsećamo, dolazak ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd otkazan je nakon što su zemlje u okolini Srbije zatvorile svoj vazdušni prostor za njegov avion.

BONUS VIDEO Ubica dečijeg lica – ruski vojnik osuđen na doživotni zatvor zbog ratnog zločina u Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News