Sergej Lavrov Foto: - / Sputnik / Profimedia

Rusija ne vidi više smisao da zadrži isto diplomatsko prisustvo na Zapadu, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i dodao da će se Moskva sada usredsrediti na Aziju i Afriku.

„Nema smisla ni želje, naravno, da se zadrži isto prisustvo u zapadnim zemljama“, rekao je Lavrov tokom sastanka sa mladim diplomcima koje je nedavno angažovalo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov je dodao da je zemljama „trećeg sveta, u Aziji i Africi, naprotiv, potrebna dodatna pažnja“.

Ruske diplomate u zapadnom svetu rade „u uslovima koji se teško mogu opisati kao humani, mi im stalno pravimo probleme, navodno neprestanim pretnjama“, rekao je Lavrov.

Ruski ministar je dodao da je najvažnije to što na zapadu više nema posla pošto je „Evropa odlučila da se zatvori, da obustavi svaku ekonomsku saradnju“ sa Moskvom.

„Zemljama Trećeg sveta, kako u Aziji tako i u Africi, naprotiv, potrebna je dodatna pažnja“, rekao je Lavrov precizirajući da Rusija tamo ima mnogo projekata, posebno trgovinskih, „koji zahtevaju diplomatsku pratnju“.

Mnoge zapadne zemlje poput SAD, Francuske, Nemačke, Italije, Španije i Austrije masovno su proterivale ruske diplomate od početka ruske ofanzive na Ukrajinu 24. februara.

***

BONUS VIDEO: Ruske vojne trupe stigle u Belorusiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar