Sergej Lavrov Foto: EPA-EFE/BYAMBASUREN BYAMBA-OCHIR

Rusija više ne planira da pokreće zajedničke projekte sa Evropskom unijom, s obzirom da Zapad vodi hibridni rat protiv Moskve, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu agenciji Tass.

Lavrov je ocenio da su odnosi između Moskve i Evropske unije „na istorijskom minimumu“ iz, kako je rekao, dobro poznatih razloga.

„Čim je počela specijalna vojna operacija u Ukrajini, Brisel je krenuo stopama SAD i NATO i poveo je hibridni rat protiv nas, a šef diplomatije Žosep Borelj bio je jedan od prvih koji je pozvao na poraz Rusije na bojnom polju“, rekao je Lavrov.

On je ukazao da sa takvim partnerima više neće biti „uobičajenog biznisa“ i poručio da Rusija nema nameru ni da kuca na zatvorena vrata, niti da pokreće bilo kakve zajedničke projekte.

„Hvala Bogu, svet nije samo Evropska unija i mi imamo mnogo prijatelja i istomišljenika na drugim mestima“, kazao je Lavrov.

On je osudio vladajuće elite u Evropskoj uniji zbog nanošenja štete vitalnim interesima i dobrobiti svojih građana.

„Oni su pratili antirusko vođstvo hegemona preko okeana skoro u punoj poslušnosti, a ponekad su čak i nadmašili Ameriku“, rekao je Lavrov, ukazujući na zabranu koju je Vašington uveo evropskim zemljama da održavaju energetski dijalog sa Rusijom, iako im je on decenijama garantovao prosperitet bez presedana.

***

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare