Sergej Lavrov Foto:EPA-EFE/KIRILL KUDRYAVTSEV

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sastao se sa stalnim predstavnicima zemalja članica Arapske lige, obećavši zvaničnicima početak "nove ere".

„Mi smo na početku nove ere, koja bi bila pokret ka stvarnom multilateralizmu, a ne onom koji Zapad pokušava da nametne“, rekao je Lavrov, a prenosi rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je juče u Kairo u Egipat na razgovore sa egipatskim zvaničnicima. Lavrov je sleteo u Kairo kasno u subotu, što je prvi deo njegovog putovanja u Afriku koji će uključivati i posete Etiopiji, Ugandi i Demokratskoj Republici Kongo, navodi Raša tudej (RT), a prenosi AP.

PROČITAJTE JOŠ:

Lavrov je razgovarao sa šefom egipatske diplomatije Samehom Šukrijem. Kasnije se sastao sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abul Gejtom.

Sastanci Lavrova sa egipatskim zvaničnicima i arapskim izaslanicima u Kairu dolaze manje od dve nedelje nakon putovanja američkog predsednika Džozefa Bajdena na Bliski istok. Bajden se sastao sa liderima Izraela i Palestinske uprave, pre nego šsto je sazvao samit sa liderima arapskih zemalja Zaliva, Egipta, Jordana i Iraka u Saudijskoj Arabiji.

Egipat, najmnogoljudnija zemlja arapskog sveta, odbio je da zauzme stranu u sukobu u Ukrajini, jer održava bliske veze i sa Moskvom i sa Zapadom, navodi AP. Egipat je među najvećim svetskim uvoznicima pšenice, sa velikim delom iz Rusije i Ukrajine.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar