Sergej Lavrov
Sergej Lavrov Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Evropska unija (EU) i NATO okupljaju koaliciju za rat s Rusijom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarišući odluku da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za EU.

Govoreći na konferenciji za novinare u Bakuu nakon sastanka sa azerbejdžanskim kolegom, Lavrov je rekao da situacija podseća na stanje pre Drugog svetskog rata ”kada je Hitler ujedinio većinu evropskih zemalja za rat protiv Sovjetskog Saveza”, piše Anadolija.

„Kada je počeo Drugi svetski rat, Hitler je okupio većinu evropskih zemalja pod svojim barjacima. Sada i EU i NATO okupljaju istu modernu koaliciju za borbu, i uglavnom, za rat s Ruskom Federacijom. Sve ćemo to pažljivo razmotriti“, rekao je Lavrov.

PROČITAJTE JOŠ:

Najavio je drugi bilateralni sastanak o razgraničenju između Jermenije i Azerbejdžana, koji će se održati u Moskvi. Istakao je da su obe strane potvrdile spremnost za rad na tom pitanju, smatrajući ga vrlo značajnim za sadašnju fazu nagodbe, prenosi N1.

Lavrov je ponovio spremnost Rusije da doprinese potpisivanju mirovnog sporazuma između Bakua i Jerevana i podržao ideju saradnje u formatu 3+3 na Južnom Kavkazu, koji uključuje Jermeniju, Azerbejdžan i Gruziju i njihova tri susjeda – Rusiju, Tursku i Iran.

Na pitanje o davanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji za članstvo u EU, Lavrov je rekao da, za razliku od NATO-a, EU nije vojna organizacija i zato članstvo u toj strukturi ne predstavlja pretnju Rusiji. Istakao je da Moskva prati korake EU i da sumnja da će „rusofobična politika“ bloka uskoro prestati.

BONUS VIDEO: Putin se uporedio sa Petrom Velikim i uputio jezivu pretnju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare