Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

Najveći evropski kupci ruskog gasa od početka krize u Ukrajini utrkuju se kako da pronađu alternativu za ovaj ruski energent. U strahu da će Rusija smanjiti ili čak potpuno obustaviti isporuke, razmatra se ugalj kao privremeno rešenje, obzirom da druge alternative poput tečnog gasa LNG zahtevaju velika ulaganja i godine da se izgradi neophodna infrastruktura.

Nemačka, Italija, Austrija i Holandija nagovestile su da bi elektrane na ugalj mogle da pomognu da se kontinent izbori sa gasnom krizom.

Holandska vlada saopštila je u ponedeljak da će ukloniti ograničenje proizvodnje u energetskim postrojenjima na ugalj i da će aktivirati prvu fazu plana za energetsku krizu. Danska je takođe pokrenula prvi korak plana za hitne slučajeve zbog neizvesnosti oko ruskog snabdevanja gasom, prenosi Rojters.

Italijanski „Eni“ saopštio je da ga je ruski „Gasprom“ obavestio da će u ponedeljak primiti samo deo zaliha gasa, što je zemlju približilo proglašenju stanja pripravnosti koje će pokrenuti mere za uštedu energije.

Ugalj, ogrev, grejanje, grejna sezona

Nemačka, koja se takođe suočila sa smanjenjem u isporuci ruskog gasa, objavila je svoj najnovji plan za povećavanje skladištenja gasa i saopštila da bi mogla ponovo da pokrene elektrane na ugalj koje je nameravala da postepeno ukine.

„To je bolno, ali je u ovoj situaciji čista potreba da se smanji potrošnja gasa. Ako to ne uradimo, rizikujemo da skladišni kapaciteti ne budu dovoljno popunjeni krajem godine kada se ulazi u zimsku sezonu. I onda smo na političkom nivou ucenjivani“, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek, član partije Zelenih koja se zalagala za brže gašenje elektrana na ugalj.

Markus Kreber, izvršni direktor najvećeg nemačkog proizvođača električne energije „RVE“ rekao je cenama struje moglo da bude potrebno tri do pet godina da se vrate na niže nivoe. Tokovi ruskog gasa u Nemačku kroz gasovod Severni tok 1, glavnu rutu koja snabdeva najveću evropsku ekonomiju, u ponedeljak su radili sa 40 odsto kapaciteta.

Nemačko ministarstvo ekonomije saopštilo je da bi vraćanje elektrana na ugalj moglo dodati 10 gigavata kapaciteta u slučaju da snabdevanja gasom dostignu kritične nivoe. Zakon u vezi sa tim ide u gornji dom parlamenta 8. jula.

PROČITAJTE JOŠ:

Pored vraćanja na ugalj, najnovije nemačke mere uključuju sistem aukcija za podsticanje industrije da troši manje gasa i finansijsku pomoć nemačkom operateru na tržištu gasa, preko državnog zajmodavca KFV da brže napuni skladište gasa.

Austrijska vlada dogovorila je u nedelju sa komunalnim preduzećem „Verbund“ da pretvore elektranu na gas u elektranu na ugalj ako se zemlja suoči sa energetskom krizom. OMV saopštio je u ponedeljak da je Austrija dobila polovinu uobičajene količine gasa.

Ruski Gasprom, koji kontroliše država, smanjio je kapacitet isporuke prošle nedelje duž Severnog toka 1, navodeći kao razlog kašnjenje vraćanja opreme koju servisira nemačka kompanija „Simens Enerdži“ u Kanadi.

putin, gasovod (ilustracija), gasprom, olaf šolc, evri...

„Imamo gas, spreman je za isporuku, ali Evropljani moraju da vrate opremu, koja bi trebalo da se popravi“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

BONUS VIDEO: Tasić: Nemamo alternativu za gas, Rusija nam je trenutno jedini izvor

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare