Foto: Shutterstock, EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL, Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia, uros5.wordpress

Dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Srbiju problematičan je i upitan iz najmanje dva razloga. Prvi je pitanje kako će Lavrov uopšte stići do Srbije imajući u vidu sankcije, a drugi je politički i za Srbiju nimalo povoljan jer ne postoji način da se objasni zbog čega je Srbija domaćin visokog ruskog javnog funkcionera u datim okolnostima.

Da će ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u Beogradu biti 6. i 7. juna zvanično je na brifingu za medije potvrdila i njegova portparolka Marija Zaharova. Obasnila je da će se tom prilikom susresti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom inostranih poslova, predsednikom Narodne skupštine i srpskim patrijarhom…

Aleksandar Vučić predsednik Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ova izjava usledila je samo dan nakon što je predsednik Vučić izjavio da se stvari oko dolaska Lavrova komplikuju u svakom smislu.

„ …ali nisam još speman da o tome govorim, ali komplikuje se u svakom smislu. Pitanja su kako će da dođe Lavrov, šta… i drugo…, videćemo“, rekao je Vučić.

Na to pitanje kako će Lavrov stići uopšte u Srbiju portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova nije dala odgovor. Jedan od razloga bi možda mogao da bude i taj što je to u trenutnim okolnostima gotovo nemoguće.

Srećko Đukić Foto: N1

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić za Nova.rs objašnjava šta je sve problem.

„Sam Sergej Lavrov je pod sankcijama EU, pod sankcijama su svi ruski civilni i vladini avioni. Njima je zabranjeno letenje preko zemalja EU“, objašnjava Đukić.

Ne lete redovnim linijama

Na pitanje da li bi u tom slučaju mogla da posluži i redovna linija Er Srbije on kaže da bi to bio presedan.

„To bi bilo krajnje neobično. Tako visoki funkcioner nikada nije leteo redovnim letom. To se nije desilo u istoriji SSSR i Rusije. Oni imaju svoju posebnu vladinu flotu i Lavrov ima svoj avion kojim leti. Ne znam da li bi njihove službe bezbednosti dozvolile da leti redovnom linijom. Ako bi se desilo to bi bio jedan neverovatan izuzetak“, kaže Đukić.

Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić Sergey Lavrov
Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Lavrov u Srbiji samo pod jednim uslovom

Naš sagovornik navodi da postoji jedan način da Lavrov doleti do Srbije.

„Jedino ako Rusi nisu izdejstvovali kod Evropske komisije da ih propuste preko teritorije EU. Ja mislim da bi Mađari to uradili, ali treba doleteti do nje. Ili preko Poljske, Rumunije, Bugarske… Ili Grčke i Makedonije.  Ali da li bi iko to uradio i prekršio sankcije bez dozvole. Ne znam kako misle tehnički da izvedu tu posetu“, pita se Đukić.

Lavrov dolazi po cenu na napravi Srbiji problem

Poseta Lavrova ne komplikuje se samo u tom tehničkom smislu već i političkom. I to za Srbiju.

Olaf Šolc Olaf Scholz Davos
Olaf Šolc Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

„Znamo da je ranije bila dogovorena poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca za 10. jun. I šta to sada znači uopšte u spoljnopolitičkoj orjentaciji Srbije. To traži objašnjanja, a mi smo stalno u situaciji da dajemo nekom obješnjenja zato što sedimo na dve stolice, i dalje. Moramo da dajemo objašnjenja Briselu zbog Rusije, Rusiji zbog Brisela“, navodi naš sagovodnik i dodaje da je jedna od karakteristika srpske spoljne politike kratkovidost, odnosno nesposobnost da predvidi događaje u jednom kratkom periodu.

Ono što je takođe jasno je da Lavrov želi da dođe uprkos činjenici da je Srbija pod pritiskom i da dolaskom pravi problem.

„Hoće da potroše svoju poslednju evropsku kartu koju imaju. Nijedna zamlja u Evropi nije u situaciju u kojoj je Srbija. I žele tu kartu da iskoriste do kraja. Njima je to u interesu. Po cenu problema koji nama prave“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare