Armin Lašet Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Armin Lašet, lider stranke nemačke kancelarke Angele Merkel, pozvao je danas svoje pristalice da se ugledaju na jedinstvo i disciplinu svojih pobedničkih protivnika i izjavio da ona može ponovo da počne da pobeđuje ako članovi nauče da budu zajedno.

PROČITAJTE JOŠ:

On je izrazio spremnost da se povuče sa mesta lidera Hrišćansko-demokratske unije (CDU), veće od dve stranke u nemačkom bloku unije desnog centra, iako još nije jasno kako i kada će biti izabran njegov naslednik, preneo je AP.

Kao kandidat unije za kancelara, Lašet je 26. septembra doveo taj blok do najgoreg rezultata na nacionalnim izborima, kada je završio na drugom mestu iza socijaldemokrata levog centra.

Lašet, guverner savezne države Severna Rajna-Vestfalija, preuzeo je punu odgovornost za poraz na današnjem kongresu omladinskog krila unije u Minsteru.

„Ja sam odgovoran za predizbornu kampanju i niko drugi““, rekao je on.

On je, takođe, ukazao na kakofonijsko ponašanje unije tokom kampanje.

Nasuprot tome, socijaldemokrate, koji su i sami poslednjih godina imali dosta međusobnih sukoba, prošle godine su odlučili da će odlazeći vicekancelar Olaf Šolc biti njihov kandidat za naslednika Merkelove.

BONUS VIDEO: Izbori u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)