Armin Laset
Armin Lašet Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Iako je više nego jasno da je Armin Lašet, kandidat unije CDU/CSU za kancelara Nemačke izgubio od Olafa Šolca, njegova želja za vladanjem ne bledi. I dok on pokušava da po svaku cenu, čak i onu koja uključuje njegovu fotelju, slamku spasa pronađe u manjim partijama sa koalicionim potenicijalom, njegov rejting u CDU-u sve više pada.

Pročitajte još:

Jasno je da će Bundestag do kraja ove ili početka sledeće godine, drugačije izgledati, moguće je da će se promeniti i odnos sestrinskih partija CDU I CSU, te da će Lašetova stranka imati manji broj poslaničkih mesta, javlja ARD. To će pretumbati sastav poslaničke grupe ove partije, a već sada je na dnevnom redu izbor njenog vođe, što bi moglo da izazove političku dramu.

Lašet je u danu posle izbora izjavio da želi, zajedno sa liderom CSU-a Markusom Zederom, da predloži da dosadašnji predsedavajući Ralf Brnikaus ostane na čelu parlamentarne grupe tokom koalicionih pregovora. To je izazvalo njegovo ogorčenje, jer je želeo da dobije mandat na godinu dana, a ne samo tokom koalicionih pregovora. Problem je to što ukoliko umesto koalcije Jamajka bude formirana koalicija semafor, CDU postaje opozicija, a mesto vođe parlamentarne grupe koje je on dobio privremeno jedno od najmoćnijih u Uniji.

Član predsedništva CDU-a Norbert Rotgen zamolio je se sačeka sa imenovanjem.

“Prvo mora da se razgovara o izbornom rezultatu, a onda pristupi rešavanju kadrovskih pitanja. Mi nemamo konsenzus po ovom pitanju i ne znamo da li ćemo izabrati lidera opozicije ili predsednika najveće poslaničke grupe u vladi. To su veoma različiti politički zadaci“, rekao je on.

 

Hamburški šef CDU-a Kristof Plos saglasan je sa ovim viđenjem.

“Na pitanje ko će predsedavati poslaničkom grupom može da se odgovori tek kada bude jasno da li će on da vodi opoziciju ili će vladati u koaliciji na Jamajka”, rekao je on.

CDU u opasnosti da izgubi status narodne stranke

Obojica su pozvali na svestranu obnovu stranke.

„Potrebno je obnavljanje osoblja. Imamo mnogo dobrih mlađih ljudi koji sada pripadaju prvom redu“, rekao je on.

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Norbert je takođe rekao da članstvo mora da shvati da je CDU u „egzistencijalnoj opasnosti“ da izgubi status narodne stranke. Savetuje da se ne sprečavaju neposredne kadrovske promene.

„Ne možemo da pokrećemo unutrašnje sukobe i konkurenciju paralelno sa pregovorima o vladi. To nije međusobno kompatibilno”, rekao je.

Premijer Švleznik-Holštajna Danijel Guntar takođe je upozorio da stranačka rasprava o kadrovima u ovom trenutku nije poželjna.

“Ova rasprava može da se održi kada saznamo da koalicija Jamajka nema šanse. Ako razgovori ne uspeju, onda ćemo da govorimo upravo o ovim pitanjima, o kadrovskom sastavu stranke i njenoj budućnosti“, rekao je.

Altmajer stranci preporučuje da bude ponizna

S druge strane, ministar ekonomije Peter Altmajer pozvao je na brzu reorganizaciju stranke.

“Moramo što pre da razgovaramo o sadržaju i kadrovskom sastavu CDU-a. Unija je izgubila mnogo birača. To mora da utiče na naše ponašanje u narednom periodu. Moramo da čujemo signale građana“, rekao je Peter i dodao da preporučuje stranci da određeni vremenski period bude ponizna.

Imao i onih koji još uvek veruju

Pre izbora, Lašet je izjavio da ide u Berlin „sa kartom u jednom smeru“ čak i ako ne postane kancelar. Očekuje se da će ostati premijer Severne Rajne-Vestfalije do konstitutivne sednice Bundestaga 26. oktobra, a CDU već želi da uzme u razmatranje imena mogućih naslednika do kraja sledeće nedelje.

I odlazeća premijerka CDU-a u Rajna-Palatinatu, Julija Klokna, veruje da je učešće CDU-a u predstojećoj saveznoj vladi moguće.

“Očigledno, uslove ne može da postavlja CDU, jer je slabiji igrač ove utakmice, ali smo spremni za razgovore. Ne možemo da pokleknemo, to nije dostojno jake i iskusne stranke kao što je CDU”, rekla je ona.

BONUS VIDEO: Izbori u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar