Ursula fon der Lajen Foto:REUTERS/Johanna Geron

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je uverena da će Ukrajina i Moldavija krenuti što je brže moguće u sprovođenje neophodnih reformi. "Nema boljeg znaka nade za građane Ukrajine, Moldavije i Gruzije u ovim teškim vremenima", rekla je ona novinarima na marginama samita EU u Briselu nakon što su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU, dodajući da još uvek treba da urade domaći zadatak, preneo je Rojters.

„Duboko sam uverena da naša odluka koju smo danas doneli jača sve nas. Ona jača Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju pred ruskom agresijom“, istakla je ona.

Fon der Lajen je kazala da današnja odluka jača i Evropsku uniju jer još jednom pokazuje svetu da je Evropska unija ujedinjena i jaka u suočavanju sa spoljnim pretnjama.

Lideri EU 27 na samitu u Briselu nakon višečasovne debate odlučili su da podrže preporuke Evropske komisije za dodeljivanje kandidatskog satatusa Ukrajini i Moldaviji, objavio je predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel na Tviteru

„U pitanju je istorijski trenutak. Ovo je ključni kora na vašem putu ka EU. Čestitam Volodomiru Zelenskom i Maii Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućost“, poručio je Mišel.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Laje, takođe, je ranije danas čestala liderima Ukrajine, Moldavije, ali i Gruzije koja je dobila evropsku perspektivu.

„Vaše zemlje su deo evrospke porodice, a današnja odluka lidera to potvrđuje“, poručila je Lajen na Tviteru.

BONUS VIDEO: Zašto balkanski političari „trče“ u Ukrajinu?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar