Foto: REUTERS/Johanna Geron

Premijer Luksemburga Gzavije Betel objavio je na Tviteru da je Evropski savet dao Ukrajini i Moldaviji status kandidata za članstvo u EU.

„Istorijski momenat i signal nade za ukrajinski narod“, poručio je on u tvitu.

O postignutom dogovoru šefova država i vlada na samitu u Briselu tvitovao je i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

„Dogovor, Evropski savet je upravo odlučio da da status kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji. Istorijski trenutak“, napisao je on na Tviteru.

„Danas obeležavate ključan korak na vašem putu ka EU. Čestitam Zelenski i Maja Sandu i narodu Ukrajine. Naša budućnost je zajednička“, napisao je Mišel.

Pred početak sastanka u Briselu i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost rekao je da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata, uz razumevanje da ima još nekih uslova koji treba da budu ispunjeni, a da, i što se tiče Gruzije, postoji jasan put ka EU.

Nedavno je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da će biti potrebne decenije da Ukrajina bude primljena u EU, te sugerisao da bi ona mogla da se pridruži paralelnoj evropskoj zajednici.

„Svi savršeno znamo da bi proces da se [Ukrajini] omogući pridruživanje zaista trajao nekoliko godina, verovatno nekoliko decenija .To je istina, osim ako ne odlučimo da snizimo standarde za pristupanje. I ponovo razmislimo o jedinstvu naše Evrope“, podvukao je on pre nekoliko dana.

Podsetimo, Evropska unija nije dala „zeleno svetlo“ Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Albaniji za otpočinjanje pregovora za članstvo.

***

Bonus video: MAPA – koliko je okupirana Ukrajina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare