Ursula fon der Lajen Foto: EPA-EFE/VIRGINIA MAYO / POOL

Evropska unija bi trebalo da uvede privremenu gornju granicu cena prirodnog gasa i pojača zaštitu vitalne infrastrukture, rekla je danas predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen.

„Uvođenje ograničenja na gas u celini je privremeno rešenje, dok ne budemo razvili novi indeks cena EU, koji će obezbediti bolje funkcionisanje tržišta i Komisija je već počela da radi na tome“, kazala je predsednica EK u Evropskom parlamentu, prenosi Rojters.

Ona je navela da je u pismu liderima EU, koji se sastaju u Pragu od četvrtka, predložiti da Unija uspostavi zajednički sistem nabavke energenata.

POGLEDAJTE JOŠ:

Fon der Lajen naglasila je i da zemlje Evropske unije treba da pojačaju zaštitu svoje vitalne infrastrukture sprovođenjem stres testova i upotrebom satelitskog nadzora za otkrivanje potencijalnih pretnji.

„Dela sabotaže na gasovodu Severni tok pokazali su koliko je naša energetska infrastruktura ranjiva. U interesu je svih Evropljana da bolje zaštite ovu vitalnu infrastrukturu“, izjavila je predsednica EK u obraćanju poslanicima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar