Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard izjavila je danas u Nikoziji da nijedan podatak trenutno ne ukazuje da će Evropa ući u stagflaciju, koja predstavlja kombinaciju visoke inflacije, niskog ekonomskog rasta i visoke nezaposlenosti.

Na godišnjoj konferenciji Banke Kipra, Lagard je rekla da u ovom trenutku „ne postoje dva elementa koja karakterišu“ stagflaciju, dugotrajna recesija i inflacija koja nastavlja da raste.

Ona je kazala da će inflacija „bez sumnje“ porasti ove godine zbog visokih cena goriva i hrana, ali da ECB ne predviđa da će ona nastaviti da raste, već da će na kraju pasti na postavljeni cilj od dva odsto.

Navela je da su uslovi i dalje „prilično nejasni“ zbog poremećaja izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu i dodala da ECB stalno revidira različite scenarije o mogućem razvoju situacije.

Lagard je rekla da je sigurna da će ECB pregledati podatke pre sastanka upravnog odbora u junu, kako bi ponovo procenila situaciju.

Ranije danas, posle razgovora sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadisom, Lagard je kazala da ECB, u svetlu rata u Ukrajini, pokušava da obezbedi cenovnu i finansijsku stabilnost i striktnu primenu sankcija protiv Rusije.

Bonus video: Da li i na koji način Narodna banka Srbije štiti građane od inflacije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare