Aleksandar Vučić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je u toku kampanje nekoliko puta da smo ekonomski tigar, a da se možemo pohvaliti i nivoom cena koje su manje nego u Evropi.

On je naveo da je Nemačka očekivala inflaciju do 3,3, a ici će do 5,7 i 6,1 odsto, dok centralna banka BiH očekuje inflaciju od 9,2 procenta. Naglasio je da će Srbija biti dobro snabdevena, ali i to da će cene biti niže nego u Evropi.

Statistika je i ovoga puta bila neumoljiva, pa se kroz nekoliko klikova može zaključiti da predsednik ne govori istinu. Naime, prema podacima Eurostata, godišnja inflacija u Evropi u februaru bila je 5,9 odsto, odnosno doživela je rast u odnosu na januar od 0,8 odsto.

Sa druge strane, Repulički zavod za statistiku objavio je da je godišnja stopa inflacije u Srbiji povećana za 8,8 odsto, a da je mesečni rast cena bio veći za 1,1 odsto.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže za Nova.rs da će biti pravo čudo ukoliko inflacija bude na ovom nivou I napominja da je inflaciju ključan rast dohodaka, koji se u Srbiji ne uočava.

„Zabrinjavajući su rezultati da je ovolika inflacija, iako vlast to predstavlja na drugačiji način očigledno. Pravo čudo bi bilo ako bi ostalo na tome, još uvek postoji prostor za dalje širenje inflacije. Vlada je uvela mere kontrole cena za osnovne prehrambene proizvode, što će u ukupnom smislu na duži rok dovesti do eksplozije cena.

Inflacija će rasti, ali neće biti hiperinflacija”, objašnjava Madžar.

Komentarišući da li je u Srbiji realna inflacija od 8,8 odsto, Madžar naglašava da mi drugu cifru nemamo. “Na to se jedino možemo osloniti, ne bih rekao da statistika laže, ali postoje neke druge stvari koje treba istaći. Iza tog proseka stoji jedna veoma nepovoljna struktura – cene namirnica su povećena za oko 30 odsto, dakle te cene žestoko pogađaju siromašne. Ljudi koji imaju manje dohotke takve trendove će itekako osetiti”, dodaje on.

Upitan da li će Evropi ipak biti lakše sa inflacijom od 5,9 odsto ili nama sa 8,8 odsto, Madžar naglašava da je tu ključna stvar kojim se tempom povećavaju dohotci.

„Sa naših 8,8 odsto, situacija bi se poboljšavala ukoliko bi dohodak rastao za 15 odsto. Taj rast bi onda bio spektakularan, ali problem je što nemamo rast tih dohodaka, a svakako ih nemamo ovim tempom. Mi zapravo imamo smanjenje dohodaka, što je veliki problem. Siguran sam da nam prosečan dohodak neće porasti tim tempom kojim su u proseku porasle cene”, zaključio je Madžar.

Predsednik Odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić kaže za Nova.rs da samo četiri zemlje u EU imaju manju inflaciju od Srbije, a da je poseban problema što je cena hrane porasla 3,5 puta više u odnosu na EU.

„Samo četiri zemlje u EU imaju veću inflaciju od Srbije, a ako se uzme u obzir da je Srbija istovremeno siromašnija od svih zemalja EU, jasno je da daleko teže podnosimo posledice ove krize od drugih evropskih naroda. Poseban problem predstavlja činjanica da su cene hrane u Srbije porasle 3,5 puta više nego u EU, a ta razlika je direktna posledica nestručne i neodgovorne ekonomske politike u poslednjih 10 godina“, ističe Nikezić.

On dodaje da će inflacija nastaviti da raste, te da će uskoro dostići i dvocifren iznos.

„Što znači da će nam za najmanje toliko biti obezvređene plate i penzije, a tek nam predstoji novi inflatorni talas, kao posledica rasta cena struje i ostalih energenata. Realni pad standarda građana dovodi do smanjene potrošnje, što će, u kombinaciji sa padom tražnje u izvoznim tržištima, značajno usporiti
privredni rast zemlje“, zaključuje Nikezić.


Bonus video: Nastup kojim je Vučić digao paniku u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare