Foto: EPA-EFE/YANDER ZAMORA

Kubanske vlasti su saopštile da će dozvoliti privatnim firmama da posluju u većini industrija, što je prva velika reforma u državnoj ekonomiji.

Pročitajte još:

Ministarka rada Marta Elena Feito rekla je da se lista privatnih preduzeća kojima je dozvoljeno da rade proširena sa 127 na preko 2000. Samo će mali broj industrija biti rezervisan isključivo za državne kompanije, rekla je ona ne precizirajući koje.

Ekonomija ove komunističke države teško je pogođena pandemijom koronavirusa i sankcijama koje je uvela administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, piše BBC.

Prošle godine, kubanska ekonomija je opala za 11 posto, što je najgori pad u poslednje tri decenije i što je dovelo do nestašice osnovih namirnica.
„Privatni sektor nastavlja da se razvija a to je i cilj naših reformi“, rekla je Feito AFP-u i dodala da će odluka Havane „pomoći da se oslobode produktivne snage“ privatnog sektora.

Stručnjaci za zamršenu i komplikovanu kubansku ekonomiju kažu da će ovom odlukom gotovo sve ekonomske aktivnosti biti otvorene za neku vrstu privatnog poslovanja, što će pomoći porodicama i pojedincima koji žele da prošire svoja mala preduzeća u firme srednje veličine.

Osim nekoliko stotina hiljada malih farmi, kubanski privatni sektor sastoji se od malih umetničkih radioncia, taksista i trgovaca. Nekih 13 posto zaposlenih, oko 600.000 ljudi, radi u privatnom sektoru. Najveći broj privatnih kompanija bavi se turizmom koji je žestokom pogođen pandemijom koronavirusa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar