Podeli
Foto:EPA-EFE/Yander Zamora

Kubanski premijer Manuel Marero je najavio da će se većina države početkom sledećeg nedelje otvoriti međunarodnom turizmu, dok ulazi u "novu normalnost" nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Kuba, koja je svoje granice zatvorila pre šest meseci kako bi sprečila širenje zaraze, postepeno se sljedeće nedelje otvara turizmu uoči presdstojeće turističke sezone.

Od ukupno 16 kubanskih provinicija, za turizam će prvo biti otvoreno njih trinaest, najavio je Marero u raspravi na okruglom stolu koju su prenosili mediji. Među njima, međutim, nije i glavni kubanski grad Havana, u kojem se tek nazire smirivanje drugog talasa epidemije uz pomoć restriktivnih epidemioloških mera, među kojima je i policijski čas.

Turizam je inače jedan od vodećih izvora za priliv stranih valuta u Kubu, pa je suspenzija te privredne aktivnosti ove godine dodatno narušila slabu ekonomiju u toj zemlji.

“Otvorićemo mogućnost međunarodnih letova za sve provincije koje ulaze u traću fazu popuštanja mera”, kazao je kubanski premijer.

Osim otvaranja turizmu, Marero je najavio mogućnost izolacije u kući. Naime, kubanski zdravstveni sistem do sada je sprečio širenje epidemije i smanjio smrtnost obaveznom hospitalizacijom svih potvrđenih slučajeva, praćenjem i izolovanjem kontakata u za to predviđenim objektima.

Pročitajte još:

Do sada je 115.000 osoba koje su spadale u kategoriju sumnjivih slučajeva i kontakata boravilo u objektima za izolaciju, ali samo je kod pet odsto njih potvrđena zaraza koronavirusom.

Kubanski predsednik Miguel Dijaz-Kanel kazao je na okruglom stolu da je ta zemlja dokazala da je naučila da živi s virusom, suzbijajući drugi talas zaraze uspešnije nego prvi i oštro smanjujući smrtnost od koronavirusa. Smatra da se ekonomski i društveni život mogu vratiti uz pridržavanje striktnih epidemioloških mera poput nošenja maski i držanja razmaka.

“Pandemija nas je koštala i imala je veliki uticaj na državni budžet, ali radili smo vođeni neprikosnovenim principom, da je glavno blago život kubanskog naroda”, kazao je Dijaz-Kanel.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar