Ashraf Ghani
Ashraf Ghani Foto:EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Doskorašnji predsednik Avganistana Ašraf Gani poručio je danas iz egzila u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) da je napustio Kabul da bi sprečio krvoproliće. Za optužbe da je sa sobom poneo novac rekao je da su u potpunosti “neosnovane” objasnivši da je otišao na osnovu saveta vladinih zvaničnika.

On je negirao optužbe da je pri odlasku iz predsedničke palate poneo sa sobom velike sume novca i predočio da je Avganistan napustio po savetu zvaničnika vlade u Kabulu, prenosi Rojters.

Bivši avganistanski ministri žestoko su kritikovali Ganija zbog iznenadnog odlaska iz zemlje koje je usledilo odmah nakon što su snage talibana u nedelju ušle u Kabul.

„Da sam ostao bio bih svedok krvoprolića u Kabulu“, rekao je Gani u video poruci koja je podeljena na Fejsbuku.

U kratkom obraćanju Gani je rekao kako su optužbe da je sa sobom poneo novac u potpunosti “neosnovane”, da je otišao kako bi osigurao da se spreči ogromna katastrofa. On je takođe rekao da je otišao na osnovu saveta vladinih zvaničnika.

“Oni koji kažu da vas je predsednik prodao i pobegao, nije tačno,” rekao je Gani.

Dan ranije je potpredsednik Avganistana Amrulah Saleh na Tviteru je napisao da je on “legitimni privremeni predsednik”.

Centralna vlast u Kabulu potpisala je u nedelju 15. augusta kapitulaciju i mirno predala vlast predstavnicima talibana, a Gani je napustio državu. Talibani su potom objavili da su preuzeli kontrolu nad zemljom. Oni su vladali Avganistanom od 1996. do 2001. godine.

Gani, akademski ekonomista koji je veći deo svoje karijere proveo u Sjedinjenim Državama, postao je predsednik 2014. godine, osvojivši drugi mandat pet godina kasnije.

BONUS VIDEO: Talibani na ulicama Kabula

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar