Sahrana predsednika Haitija Zovnela Moiza
Sahrana Žovnela Moiza Foto:EPA-EFE/Orlando Barria

Nakon nešto više od meseci od ubistva predsednika Haitija Žovenela Moiza, u ovoj državi koja je obrezla u kriminal, ponovo je pokušan još jedan atentat, ovog puta na premijera Arijela Anrija.

Na premijera je pokušan atenat tokom proslave Dana nezavisnosti u pucnjavi ispred katedrale u gradu Gonaiv, u kojoj je ubijena najmanje jedna osoba.

Pročitajte još:

Prema izveštajima lokalnih medija, naoružana banda koja deluje na području na kojem se nalazi katedrala upozorila je premijera da ne dolazi.

Nakon pokušaja ubistva, vlasti su otkazale ostale događaja kojima je trebalo da bude obeležen Dan nezavisnosti od Francuske, 1. januar.

Inače, Anri je za premijera izabran samo dve nedelje nakon atentata na tadašenjeg predsednika Žovenela Moiza.

Važi za uglednog neurohirurga koji ima podršku SAD, i koji je de facto preuzeo ulogu lidera zemlje.

Ariel Henry
Ariel Henry Foto:EPA-EFE/Orlando Barria

Podsetimo, Haiti je zahvaćen naširoko bezakonjem i brutalnim nasiljem zbog obračuna bandi, koja nanosi dodatnu štetu ekonomiji. Jedan od poslednjih nemilih događaja je i otmica 17 američkih misionara, za koje je tražena otkupnina od 17 miliona dolara. SAD označile su Haiti kao crvenu zonu, i ne preporučuju svojim državljanima da ga posećuju posebno zbog brojnih otmica, uz navode da su žrtve redovno američki državljani.

Sitauciju sa kriminalom, dodatno je pogoršalo ubistvo predsednika Moiza koje se dogodilo letos.

Moiza ubili u spavaćoj sobi

Čak 26 državljanina Kolumbije ušlo je u sobu došlo je po predsednikovu glavu i to u njegovu spavaću sobu.

Počeli su rafalnu paljbu po njemu i njegovoj supruzi Martin Moiz. Nakon što su usmrtili predsednika, atentatori su, prema tvrdnjama Martin koja je u pucnjavi ranjena, počeli da preturaju po dosijeima njenog muža koji su se nalazili na njegovom radnom stolu.

Martin Moiz
Martin Moiz Foto:EPA-EFE/Jean Marc Herve Abelard

Grupa kolumbijskih plaćenika smatra se glavnim osumnjičenima za ovo ubistvo iako do sada niko nije optužen niti osuđen u vezi sa ovim atentatom.

Među osumnjičenima su penzionisani kolumbijski komandanti, bivši sudija, prodavac sigurnosne opreme, posrednik u hipotekama i osiguranjima na Floridi i dva komandanta predsednikovog bezbednosnog tima.

Prema informacijama haićanske policije, u centru razrađena zavere nalaze se lekara i predsednikov pastor, Kristjan Emanuel Sanon (63), za koje zvaničnici veruju da su angažovali kolumbijske plaćenike da ubiju predsednika i tako preuzmu političku moć.

Nejasne okolnosti

Ono što je predsednikova udovica u jednom od intervjua navela kao veoma čudnu okolnost je to što te večeri obezbeđenje njenog supruga, koje broji pedesetak ljudi nije uspelo da se izbori sa ubicama.

„Niko od njegovih čuvara nije ubijen, pa čak ni ranjen“, rekla je ona.

Targetirala je i moćnog haićanskog biznismena koji je hteo da se kandiduje za predsednika, Reginalda Boulosa, kao nekoga ko bi imao šta da dobije od smrti njenog muža, mada ga nije optužila da je naredio ubistvo.

Boulos i njegova preduzeća bili su u centru afera koje je pokrenula vlada Haitija, koja istražuje navode o povlašćenom kreditu dobijenom od državnog penzijskog fonda.

BONUS VIDEO: Migranti iz Haitija na američkoj granici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram