"Evropa se suočava s oživljavanjem islamskog terorizma i sve evropske države su ranjive", upozorio je predsednik Francuske Emanuel Makron nakon protesta i eksalacije sukoba koje su se "probudile" nakon napada terorističke grupe Hamas na Izrael u subotu, 7. oktobra. Jevrejske i muslimanske grupe prijavile su porast retorike mržnje nakon palestinsko-izraelskog sukoba, a u svoj toj netrpeljivosti neretko stradaju i nevine žrtve. Ovo je "rak rana" koja se širi celom Evropom.

Napad u Briselu

U Briselu su dve osobe ubijene u noći između ponedeljka i utorka. Napadač obučen u fluorescentni narandžasti prsluk je bio na motoru i pobegao je pošto je iz automatske puške ubio dvojicu Šveđana.

Foto: TANJUG/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert/Nicolas Landemard/Geert Vanden Wijngaert/Mark Carlson/Screenshot/X/@MarcoFattorini

Naime, Švedska je trebalo da igra utakmicu na stadionu Hejsel, udaljenom oko pet kilometara od mesta napada.

Napad se dogodio nekoliko sati pre početka utakmice kvalifikacija za „EURO 2024“ između Belgije i Švedske. Utakmica je prekinuta pri rezultatu 1-1.

Treća žrtva napada je taksista koji je u pucnjavi ranjen, ali nije životno ugrožen.

Pucnjava u centru Brisela Foto:Tanjug/AP Photo/Nicolas Landemard

Policija je napadača identifikovala kao Abdesalema Lasueda. Sutradan je ubijen u kafiću u blizini zgrade u kojoj je živeo, u belgijskoj opštini Sharbek.

Tužilaštvo je objavilo kako istražujuje terorističke motive napada i zaključenoje da je napad bio inspirisan Islamskom državom, odnosno da je motiv napada u vezi sa nacionalnom pripadnosti žrtava.

Naime, Švedska je u avgustu proglasila najviši stepen upozorenja na opasnost od terorizma nakon pretnji islamskih ekstremističkih organizacija zbog paljenja Kurana.

Pucnjava u centru Brisela Foto:Tanjug/AP Photo/Sylvain Plazy

Kako su naveli lokalni mediji, Lasued je iz Tunisa, u kojem ima kriminalni dosije, doduše hapšen za zbog dela koja nemaju veze sa terorizmom, a Belgiji je poznat po trgovini belim robljem.

Italija i Francuska

Italijanska antiteroristička jedinica uhapsila je dvojicu muškarca zbog optužbi da su podsticali na terorizam i da su bili članovi terorističke Islamske države (ISIS).

Kako su naveli iz kancelarije tužilaštva osumnjičeni su onlajn pokušavali da regrutuju potencijalne saradnike i finansijski su pomagali inicijativama ISIS-a.

Zbog pomenutih problema, ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani rekao je da je u zemlji podignut nivo bezbednosti i da vlasti rade na sprečavanju potencijalnih pretnji i napada u Briselu.

Isto je učinila i Francuska, a atmosferi straha od terorističkih napada doprineo je i tragični događaj kada je prošlog petka islamistički ekstremista upao u školu i ubio profesora francuskog jezika Dominika Bernara.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Posle tog napada u Arasu, Francuska je 7.000 vojnika raspodelila širom zemlje.

Predsednik Emanuel Makron upozorio je da su sve evropske države na udaru zbog očigledne eskalacije terorizma.

Rat u Izraelu podelio je svetsku javnost na one koji podržavaju Izraelce, ali i na one koji staju na stranu Palestinaca.

Francuska škola policija Foto:Tanjug/AP Photo/Michel Spingler

Protesti podrške

Tako se u subotu u centru Londona hiljade ljudi okupilo kako bi pružilo podršku palestinskom narodu. Tokom protesta došlo je nereda i nekoliko osoba je uhapšeno.

Demonstranti su palili baklje u bojama crvene, zelene i crne i uzvikivale slogane poput „Slobodna Palestina“ i „Od reke do mora, Palestina će biti slobodna“.

Foto: TANJUG/AP Photo/Kin Cheung

Ipak, nasilje na protestu je eskaliralo, pošto su aktivisti počeli da bacaju boce, plakate i baklje na policiju na Trafalgar skveru. Policija je uhapsila sedam osoba.

Zbog eksalacije sukoba na Bliskom istoku, skupovi podrške zaraćenim stranama održani su i u nekoliko gradova u Americi.

Foto: TANJUG/AP Photo/Kin Cheung

U Njujorku je izbio sukob u blizini sedišta Ujedinjenih nacija na Ist Riveru, nakon što se velika grupa palestinskih pristalica okupila na Tajms skveru.

Jedan čovek je otkinuo izraelsku zastavu i bacio je na trotoar, gde su je drugi gazili, ali policija je brzo odreagovala i razdvojila dve sukobljene strane. Njujork post navodi da su neki demonstranti koji podržavaju Palestince spalili izraelsku zastavu.

Foto: TANJUG/AP Photo/Kin Cheung

Palestinci koji žive u Americi protestovali su ispred izraelskih konzulata u Atlanti i Čikagu, dok je bivša predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi predvodila skup jevrejske zajednice u sinagogi u San Francisku.

Takođe, hiljade pristalica Palestine izašlo je prošlog petka na ulice u španskim gradovima kako bi osudili napad na nedužne civile.

Demonstranti su osudili napade na Palestince u Gazi, gde je ubijeno oko 2.800 Palestinaca.

Foto: TANJUG/AP Photo/Kin Cheung

Tragedija u Čikagu

Ipak, nasilje koje je za sobom ostavlja rat na svojoj koži je osetio i šestogodišnji dečak, koji je ubijen samo zbog svog porekla.

Naime, 71-godišnji Džozef Čuba ubio napao je dečaka, Vadea Al-Fajum i njegovu majku, Šahin Hanan, i to zato što su palestinskog porekla.

Foto: Will County Sheriff’s Office

Čuba je dečaka uboo 26 puta.

Kako se navodi u saopštenju policije, on je bio uznemiren zbog rata između Izraela i Hamasa i napao je Hanan kojoj je iznajmljivao stan, kada mu je predložila da se „mole za mir“.

Dečakova majka rekla je istražiteljima da iznajmljuje dve sobe na prvom spratu kuće u Plejnfildu, dok Čuba i njegova supruga žive na drugom spratu.

Pročitajte još...

“Bio je ljut na nju zbog onoga što se dešavalo u Jerusalimu. Ona mu je odgovorila: ’Hajde da se pomolimo za mir‘… Čuba ju je tada napao nožem“, naveo je pomoćnik državnog tužioca Majkl Ficdžerald u optužnici.

Dečakova majka se izborila sa njim i otišla u kupatilo gde je ostala do dolaska policije. Vadea je u međuvremenu bio u svojoj sobi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar