Rafa Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

U masakru koji se dogodio u četvrtak posle podne, nastradalo je najmanje 112 palestinskih civila, dok je 760 povređeno. Ubijeni su pored kamiona dok su čekali hranu. Osuda za ovaj krvnički potez stigla je odmah iz Vašingtona, ali i militantna grupa Hamas nije ostala nema. Postavlja se pitanje kako će i da li će nakon ovog događaja i dalje biti ispunjeno planirano višenedeljno primirje.

Tragični događaj dogodio se u četvrtak posle podne na jugozapadnoj ivici grada Gaze. Konvoj od 30 kamiona koji je prevozio egipatsku pomoć kretao se na sever duž onoga što su Izraelske odbrambene snage (IDF) opisale kao „humanitarni koridor“. U jednom trenutku su ga  okružili civili, i počeli da se penju na kamione.

„Neki su počeli nasilno da guraju i čak gaze druge građane, pljačkajući humanitarne zalihe“, rekao je glavni portparol IDF-a, Danijel Hagari.

Izraelska vojska Palestinci u severnoj Gazi, Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/IDF via AP

Izraelski tenkovi su, kako je rekao, „pokušali da rasteraju rulju sa nekoliko hitaca upozorenja“, ali su se povukli „kada su stotine postale hiljade i kada su stvari izmakle kontroli“.

„Nije izveden nikakav udar IDF prema konvoju pomoći“, rekao je on, insistirajući na tome da je izraelska vojska pokušavala da pomogne konvoju da stigne na odredište.

Jedan svedok je u razgovoru za BBC opisao paniku u masi i među vozačima, koji su pokušali da krenu napred. Većina poginulih je pregažena, dodao je on. Desetine povređenih u kritičnom ili teškom stanju prevezeno je u obližnju bolnicu Al-Šifa u Gazi, gde lekari nisu mogli da se izbore sa brojem i težinom slučajeva.

Jedan čovek u bolnici koji je držao telo svog mrtvog prijatelja, Tamera Šinbarija, rekao je za BBC da je otišao u nadi da će dobiti vreću brašna za svoju porodicu. On je rekao da su izraelski vojnici počeli da pucaju „i da je pomoćni kamion počeo da gazi ljude“.

Incident se dogodio nekoliko sati pre nego što je Ministarstvo zdravlja Gaze objavilo da je više od 30.000 ljudi, uključujući 21.000 dece i žena, ubijeno u Gazi od početka sukoba 7. oktobra. Oko 7.000 je nestalo, a 70.450 je povređeno, navodi se u saopštenju.

Reakcije

Izraelska vojska navela je da su tenkovi ispalili hice upozorenja, kada su civili krenuli ka kamionu, ali da nisu pogodili kamione, dodajući da su mnogi mrtvi zgaženi ili pregaženi.

Rafa Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Hamas je odbacio izraelsku izjavu, rekavši da postoje dokazi „o direktnoj vatri na građane“. Savet bezbednosti UN zakazao je hitan sastanak kako bi se razgovaralo o masakru, tokom kojeg je Alžir – arapski predstavnik – izneo nacrt izjave u kojoj se izraelske snage okrivljuju za napad.

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas, rival Hamasa sa sedištem na okupiranoj Zapadnoj obali, optužio je izraelske snage za „gnusan masakr„.

Dok je 14 od 15 članova saveta podržalo predlog, SAD su ga blokirale, navodi novinska agencija AP, pozivajući se na palestinskog ambasadora u UN Rijada Mansura, koji je kasnije razgovarao sa novinarima. Američki izaslanik Robert Vud rekao je da su činjenice o incidentu i dalje nejasne.

Foto:Aline MANOUKIAN / AFP / Profimedia

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je napad, rekavši da je „očajnim civilima u Gazi potrebna hitna pomoć, uključujući i one na severu gde UN nisu bile u mogućnosti da isporuče pomoć više od nedelju dana“.

Šta će biti s primirjem?

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je kako je zabrinut da bi ovaj „incident“ zakomplikovao napore posrednika da posreduju u privremenom prekidu vatre u ratu između Izraela i Hamasa, dok je Francuska rekla da je „vatra izraelskih vojnika na civile koji pokušavaju da dođu do hrane neopravdana“.

Hamas je upozorio da bi pregovori u Kataru o novom prekidu vatre uz dogovor o oslobađanju izraelskih talaca sada mogli da budu ugroženi.

Pročitajte još...

Amerika je saopštila da bi rok za postizanje sporazuma za prekid vatre bio 10. mart.

„Bliži se Ramazan i došlo je do dogovora Izraelaca da se neće uključivati u aktivnosti tokom praznika, kako bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce“, napomenuo je Bajden u svom obraćanju.

Višenedeljni prekid vatre između Izraela i Hamasa omogućio bi oslobađanje talaca koje militantna grupa drži u Gazi u zamenu za palestinske zatvorenike u Izraelu. Predložena šestonedeljna pauza u borbama takođe uključuje stavku po kojom će stotinama kamiona biti omogućen ulaz Gazu, kako bi bila isporučena potrebnu pomoć.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar