Princ Čarls Foto:Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Očekuje se da će britanski kralj Čarls III biti krunisan 3. juna sledeće godine na ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji, saopštili su britanski zvaničnici.

Govoreći pod uslovom anonimnosti pre javnog objavljivanja, zvaničnici vlade su rekli da se prave planovi za tu subotu na početku leta, iako još uvek traju rasprave o tome koji će drugi dani postati zvanični praznici. Bakingemska palata je odbila da komentariše ove navode.

Krunisanje, skoro 70 godina od dana kada je krunisana kraljica Elizabeta II, predstavljaće središnji deo plana proslave kako bi se obeležio početak vladavine novog monarha.

Čarls je stupio na tron i imenovan je za kralja prošlog meseca nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete II.

Do juna sledeće godine, Čarls će imati 74 godine, što ga čini najstarijom osobom koja je krunisana u britanskoj istoriji, prenosi Blumberg.

Naširoko je objavljeno da će krunisanje biti manje i skromnije nego ranije verzije ove ceremonije, sa prostorom za predstavnike raznih verskih, kao i društvenih grupa u skladu sa modernom britanskom raznolikošću.

PROČITAJTE JOŠ:

Čarls će biti krunisan zajedno sa svojom suprugom Kamilom.

Kada je Elizabeta II krunisana 1953. godine, više od 8.000 gostiju iz 129 zemalja okupilo se u Vestminsterskoj opatijim u centru Londona.

Bezbednosna ograničenja znače da crkva danas može da primi oko 2.000 gostiju, što predstavlja glavobolju za one koji planiraju ovaj događaj.

BONUS VIDEO: Dijamanti sa krune britanskog monarha

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar