Foto: Privatna arhiva

Zemni ostaci patrijarha srpskog Irineja ispraćeni su jutros iz Saborne crkve, gde su bili izloženi, u Hram Svetog Save na Vračaru. Od patrijarha su se oprostili brojni građani, a u Beograd je stigao i mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

Pogledajte galeriju

Krivokapić je stigao u Hram kako bi odao počast preminulom patrijarhu Irineju. U pratnji mandatara je i njegov kandidat za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prof. dr Ratko Mitrović.

„Pred odrom blaženopočivšeg patrijarha Irineja u hramu Svetog Save u Beogradu. Neka mu Bog podari Carstvo Nebesko i večan mu pomen“, napisao je Krivokapić tim povodom na Tviteru.

Povezano:

Pored Krivokapića bio je i vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save Stefan Šarić.

Patrijarh će sutra biti sahranjen u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Podsetimo, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, preminuo je 90. godini života od posledica koronavirusa.

Ovu informaciju najpre je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu, da bi potom informaciju potvrdila i SPC na svom zvaničnom sajtu.

Patrijarh se od se od 4. novembra lečio na VMC (Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi). Iako se najpre činilo da patrijarhovo stanje ide ka izlečenju, njemu je u poslednja dva dana naglo pozlilo: u poslednjim satima borbe sa bolešću bio je priključen na respirator.

Uprkos trudu konzilijuma lekara sa VMC Karaburma, patrijarh Irinej nije uspeo da se izbori sa koronavirusom.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare