Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Za period od 1. januara do 15. februara 2022. odlazeća vlada Zdravka Krivokapića dodelila je ekonomska državljanstva za čak 28 državljana Ruske Federacije, pokazuju podaci Centra za građansko obrazovanje, javljaju crnogorski mediji. Za 14 i po meseci vlada u Podgorici dodelila je ukupno 317 počasnih državljanstava, odnosno skoro polovinu svih takvih državljanstava koja su dodeljena u proteklih 14 godina od početka primene Zakona o državljanstvu iz 2008. godine.

Vlada Crne Gore je na elektronskoj sednici 30. decembra prošle godine donela odluku da će biti produžen Program za sticanje državljanstva posredstvom investicija za još godinu, odnosno do kraja 2022. godine i pored žestokih kritika od strane Evropske komisije, koje su notirane i u Izveštaju EK o Crnoj Gori za 2021. godinu.

Program je podrazumevao dodelu crnogorskog državljanstva strancima, odnosno investitorima, koji u Crnu Goru ulože između 250.000 i 450.000 evra. U zvaničnom saopštenju iz 30. decembra prošle godine navodi se da je Vlada Crne Gore usvojila predlog odluke o ekonomskom državljanstvu u kojem piše da će program biti produžen na 12 meseci.

“Program se produžava za 12 meseci – zbog objektivnih razloga kovida koji su negativno uticali na realizaciju programa u prethodnom periodu. Program se dodatno obezbeđuje – time što svi postojeći investitori moraju da dostave Vladi u narednih mesec dana bankarsku garanciju – u iznosu od 50 odsto investicije propisane programom”, saopšteno je tada iz Vlade.

Tom odlukom Krivokapićevog kabineta poništena je odluka Vlade od 19. marta prošle godine kada je zvanično saopšteno da bi ,,produženjem programa ekonomskog državljanstava bile ugrožene evropske integracije države i kompromitovan njen evropski put“.

Za sada nije poznato ima li među tim državljanima Ruske Federacije osoba bliskih Putinovom režimu, a koje su na crnoj listi EU i SAD. Ukoliko bude takvih državljana Rusije, to bi bio dvostruki ,,prst u oko“ Briselu od strane Krivokapićeve Vlade. Rusija je nedavno Crnu Goru proglasila neprijateljskom državom.

Crna Gora, pasoš, crnogorski pasoš
Foto: Shutterstock

Iz Evropske komisije su povodom produženja programa ekonomskog državljanstva saopštili da žale zbog odluke Vlade Crne Gore.

” Evropska komisija je dosledno savetovala Crnu Goru i istakla u godišnjem izveštaju da preispita svoju šemu dodele državljanstva investitorima. Takve šeme predstavljaju moguće rizike kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i upliv organizovanog kriminala”,navodi EK.

Evropska komisija je istakla da će nastaviti pomno da prati sprovođenje šeme sve dok ona ne bude ukinuta.

IZ CGO je saopšteno da je za 14 i po meseci ova vlada dodelila ukupno 317 počasnih državljanstava, odnosno skoro polovinu svih takvih državljanstava koja su dodeljena u proteklih 14 godina od početka primene Zakona o državljanstvu iz 2008. godine. Ističu da su, osim u slučaju 10 državljanstava za koje se ne navodi ko je predlagač, sva počasna državljanstva ovog saziva Vlade data na predlog Krivokapića.

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti na našem lajv blogu Nova.rs

BONUS VIDEO: Zdravko Krivokapić o Temljnom ugovoru sa SPC


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar