Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Vlada je na današnjoj sednici odobrila privremenu zaštitu u trajanju od jedne godine državljanima Ukrajine, licima bez državljanstva kojima je poslednje boravište bilo u toj zemlji i licima kojima je Ukrajina odobrila međunarodnu zaštitu, a koja se ne mogu vratiti u Ukrajinu koju su bili prisiljeni da napuste zbog oružanih sukoba, odnosno u zemlju porekla. Prema podacima Vlade, u periodu od 24. februara do 4. marta, nameru za podnošenje zahteva za međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori izrazilo je 17 državljana Ukrajine.

Vlada je saopštila da je ta odluka doneta pošto će se posle isteka prava na boravak do 90 dana, veliki broj izbeglica iz Ukrajine nalaziti u neregulisanom položaju u Crnoj Gori, bez mogućnosti da se vrati u zemlju porekla, tako da je bilo neophodno današnje aktiviranje mere privremene zaštite predviđene zakonom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije su zaduženi da iz humanitarnih razloga omoguće ulazak u Crnu Goru i državljana Ukrajine koji ne poseduju važeću putnu ispravu, ako imaju putnu ispravu kojoj je istekao rok važenja ili njenu kopiju, važeći „unutrašnji pasoš“ u obliku knjižice ili važeću ili isteklu ličnu kartu ili kopije tih dokumenata, izvod iz matične knjige rođenih za decu do 18 godina ili kopije izvoda.

„Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je zaduženo da u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova, Crvenim krstom i UNHCR-om obezbedi smeštajne kapacitete za primeren smeštaj stranaca pod privremenom zaštitom, neophodnu pomoć i osnovna sredstva za život“, zaključuje se u saopštenju Vlade.

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut na našem lajv blogu Nova.rs

BONUS VIDEO: Odjek rata Izbeglički talas sve veći – gosti Ljubomir Miladinović i Radoš Đurović

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar