Od sutra više neću biti premijer, jer je to dogovorio Milo Đukanović sa delom vladajuće koalicije, rekao je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić na konferenciji za medije.

„Ostao sam na stavu požrtvovane borbe za zdravu Crnu Goru i dostojanstven život njenih građana. Spekulisalo se da ću podneti ostavku, neki su me nagovarali da je to najbolji put. Ja kažem da meni ništa ne znači hoću li biti premijer danas ili ijedan dan više. Želim da građani vide ko je ko u Crnoj Gori. Ja znam da ću prestati da budem premijer sedećeg dana, jer je to dogovorio gospodin Đukanović sa onim delom zajedničke koalicije koja je iskazana voljom građana 30. avgusta 2020.“

Pod kontrolom Dritana Abazovića, kako je istakao, nalaze se ministar unutrašnjih poslova i direktor policije, koji su pokušali da spreče ustoličenje mitropolita na Cetinju.

Foto: Printscreen Tanjug/Video

„Moj predlog za razrešenje Abazovića mogao je biti pokrenut i ranije. Ipak nisam želeo da do poslednjeg trenutka započinjem proces u kom bi bio proglašen za krivca“, istakao je.

„Vlada neće moći da izdrži napad iznutra“

Aktuelnu Vladu, smatra Krivokapić, mnogi su pokušali da sruše i ona je preživela. Međutim, napad „iznutra“ neće moći da izdrži.

„Podli pazar možete da nazivate manjinska, rogamska, tehnička… to je banana vlada. Znam da je najveći saveznik istine strpljenje. To sam obećao jednom od najvećih sinova ovog naroda, koji je zaslužan za slobodu koja nas je zasula – mitropolitu Amfilohiju. Ovu vladu rušili su njeni prvi prijatelji i njeni potonji neprijatelji. Rušili su je lobisti, regionalni političari… Sama od sebe pronalazila se gomila neprijatelja. Javljali su se pojedinci iz bivšeg režima… Nisam to dozvolio jer je jednom moralo to da prestane, jer mi nismo samo egzotična destinacija na lijepom pragu Evrope. Zajednička akcija da se Vlada sruši od onih koji su kreirali tuđe nesreće“, dodao je.

Dritan Abazović
Dritan Abazović

Imenovanje Abazovića na funkciju potpredsednika, kako kaže, sam je inicirao.

„Potpredsednik Vlade, što sam ja inicirao i predložio, sa poraženim DPS-om, treba da izglasa nepoverenje ovoj Vladi. Traži pomoć od DPS-a da se razreši od sam sebe… Zaboravio je čak i na morlanu obavezu“, istakao je Krivokapić.

Cetinje i „električna stolica“

Na Cetinju su pojedini pokušali 5. septembra da izazovu državni udar, što je sprečeno postupcima onih koji su sačuvali izbornu volju građana, ocenio je aktuelni premijer.

„Mogao sam 5. septembra da preložim njegovo razrešenje, jer je nekoliko pojedinaca koje je birao podržalo anitustavna, anticrkvena i antigrađanska dešavanja na Cetinju. Na svu sreću, profesionalci u sektoru bezbednosti i odbrane nisu kalkulisali i bili su snaga ove Vlade da se spreči ustavni puč. Kreatori puča izabrali su novi poligon. Ono što se na Cetinju nije moglo završiti, izmestili su u okvir ove Vlade. Ovo je dobro pripremljena električna stolica. Tada je trebalo ne samo da sagori premijer, već da se sukobi narod“, rekao je Krivokapić.

Crna Gora, Cetinje, Podgorica, ustoličenje mitropolita Joanikija
Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic/TANJUG/ZORAN ZESTIC/AP Photo/Risto Bozovic/Vojislav Milovančević/Nova.rs

Poruka građanima: Otvorite oči

„Nadam se, dragi građani, da ćete dobro otvoriti oči prilikom sledećeg glasanja. Nemojte više nikada da birate oni koji neće zastupati vaše interese“, poručio je Krivokapić stanovnicima Crne Gore.

„Bečić ostao dosledan“

Krivokapić se zahvalio predsedniku Skupštine što je ostao dosledan sporazumu koji je potpisan 2020. godine i time pokazao šta znači održati reč.

„Molim građane da ne izlaze na ulice i ostanu dostojanstveni. Mir i bezbdnosti su važniji od svih igara i interesa“, zakjučio je on.

Aleksa Bečić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Skupština nije smenila Abazovića

Krivokapić je zakazao vanredno obraćanje medijima nakon što Skupština nije usvojila dnevni red na kom se nalazio i njegov predlog za smenu vicepremijera Dritana Abazovića.

Od ukupno 77 poslanika koji su glasali, 46 je bilo uzdržano, zbog čega dnevni red nije ni usvojen. Predsednik parlamenta Aleksa Bečić time je zaključio sednicu, a Abazović zasad ostaje na funkciji mahom zbog glasova Demokratske partije socijalsta (DPS) koji su bili uzdržani.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na dnevnom redu Skupštine sutra se nalazi inicijativa za izglasavanje nepoverenja Vladi Zdravka Krivokapića, koju je podnela koalicija „Crno na bijelo“, čiji je lider Abazović.

Podsetimo, Dritan Abazović je 17. januara održao konferenciju za novinare, na kojoj je predstavio plan o formiranju manjinske Vlade. Kako je tada istakao, aktuelnoj Vladi je neophodna rekonstrukcija, a ulazak manjinskih partija. Premijer Zdravko Krivokapić je njegov potez nazvao izdajom i Skupštini podneo predlog o smeni Abazovića.

Crnogorski premijer podneo je i predlog o skraćenju mandata Skupštine, što znači da bi Crna Gora uskoro mogla da đe u kampanju za vanredne parlamentarne izbore. Koja od dve opcije (manjinska Vlada ili izbori) čeka građane Crne Gore, biće poznato 4. februara, dok je samo tri dana kasnije na stolu inicijativa o razrešenju predsednika parlamenta Alekse Bečića.

BONUS VIDEO Kraj Krivokapićeve vlade?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar