Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Dan nakon uvođenja sankcija Rusiji Crna Gora počinje da izvršava ono što je juče na sednici Vlade izglasalo sedam ministara, a prvi na udaru su ruski bogataši. Komentarišući odnos bivšeg DPS režima koji je omogućio da mnogi Rusi steknu vrednu imovinu na crnogorskom primorju, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je na Delfi forumu u Grčkoj kazao da je već pokrenut postupak da se preispita prodaja zemljišta na jednom od najboljih lokaliteta ruskom milijarderu Olegi Deripaski.

Crna Gora se, uvođenjem sankcija Rusiji, u potpunosti uskladila sa bezbednosnom politikom Evropske unije, kazao je premijer Zdravko Krivokapić odgovarajući na novinarska pitanja na Delfi forumu u Grčkoj.

Govoreći o bivšem DPS režimu koji je omogućio da mnogi Rusi steknu vrednu imovinu na crnogorskom primorju, Krivokapić je kazao da je već pokrenut postupak da se preispita prodaja zemljišta na jednom od najboljih lokaliteta ruskom milijarderu Olegi Deripaski.

Direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Dejan Vukšić je 24. marta, gostujući na TV Vijesti, kazao da je ruskom miijarderu prodat kompleks zemljišta u Platamunima za devet evra po metru kvadratnom, a reč je, kako je rekao, o najatraktivnijem delu crnogorske obale.

„Po mojim saznanjima, prodaja neurbanizovanog, obalnog zemljišta se smatra po sebi korupcijom. Taj deo zemljišta je prodat za devet evra po kvadratu, iako su sami srećnici mogli da kupe tu zemljište po ceni 1.000 evra po metru kvadratnom. Iz ugla ANB je bitno da je prodat kompleks zemljišta izuzetno geostrateški bitan i ako tako ostane trajno smo izgubili deo teritorije Crne Gore“, rekao je Vukšić.

Podsetimo, Crna Gora je juče usvojila sankcije Rusiji, koje su, prema ranijim najvama, individualne i ekonomske, usmerene ka zamrzavanju imovine, zatvaranju vazdušnog prostora za ruske avione, zabranu ruskih vladinih medija, ali i zamrzavanje imovine 53 pravna i 680 fizičkih lica.

Radi se o paketu sankcija koje je EU ranije uvela, a na čije sprovođenje se Crna Gora obavezala.

BONUS VIDEO: Policija pretresa jahtu ruskog oligarha na Majorci

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar