Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia, Shutterstock

Sem Bankman-Frid, osnivač jedne od najvećih berzi kriptovalutama Ef-Ti-Eks (FTX) proglašen je krivim zbog uloge koju je imao u bankrotu te kompanije, usled čega je proneverio više milijardi dolara klijenata.

Posle 15 dana svedočenja i oko četiri i po sata većanja, porotnici su odlučili da Sema Bankman-Frida proglase krivim po sedam tačaka optužnice za prevaru i zaveru, piše Si-En-En.

Ovaj 31-godišnjak je zbog velikog rasta vrednosti bitkoina i drugih kriptovaluta postao milijarder, a krahom svoje berze izgubio je sve, uključujući i slobodu.

Berza, koja je pokrenuta 2019. sa sedištem na Bahamima, podnela je zahtev za bankrot u novembru prošle godine. Prethodno se borila da prikupi novac kako bi sprečila kolaps, dok su trgovci žurili da povuku šest milijardi dolara sa platforme za samo 72 sata.

Tada se ispostavilo da je Bankman-Frid tajno koristio više milijardi dolara sredstava klijenata kako bi održao Ef-Ti-Eks.

PROČITAJTE JOŠ:

Skoro godinu dana od hapšenja, Bankman-Frid je proglašen krivim za krađu nekoliko milijardi dolara sa računa koji su pripadali klijentima Ef-Ti-Iks, kao i za prevaru zajmodavaca sestrinske kompanije, hedž investicionog fonda „Alameda Research“, na čijem računu su se našla sredstva klijenata berze.

Tokom suđenja, Bankman-Frid je rekao da je 2020. saznao da sredstva klijenata Ef-Ti-Iksa drži „Alameda Research“, ali nije preduzeo mere da ih zaštiti. Kada je kasnije u jesen 2022. otkrio da taj fond duguje 8 milijardi dolara Ef-Ti-Iksu, niko nije otpušten.

Ostale optužbe za koje je Bankman-Frid proglašen krivim uključuju prevaru investitora u Ef-Ti-Iksu i optužbu za pranje novca.

Tužilac Damijan Vilijams pohvalio je presudu porote, ističući da vlada nema toleranciju za prevaru i korupciju.

„Ovi igrači kao što je Sem Bankman-Frid možda su novi, ali ova vrsta prevare, ova vrsta korupcije, stara je koliko i vreme“, rekao je tužilac.

Branilac Mark Koen kaže da poštuju odluku porote, ali da su razočarani njome.

„Sem Bankman-Frid ostaje pri svojoj nevinosti i nastaviće da se snažno bori protiv optužbi protiv njega“, rekao je Koen.

Izricanje presude zakazano je za kraj marta 2024. godine.

Suđenje su pažljivo pratili regulatori, investitori i kripto zajednica.

Ef-Ti-Iks je bila jedna od najpouzdanijih berza kriptovalutama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar