Foto:profimedia.rs

Aktivisti za ljudska prava na Krimu kažu da je ruska mobilizacija na tom okupiranom poluostrvu nesrazmerno usmerena na krimske Tatare, etničku grupu koja se protivi ruskoj vlasti otkako je to područje pripojeno Rusiji 2014. godine. "Svugde, u svakom gradu, čujem da su većina mobilisanih krimski Tatari, a znamo da posebno ciljaju naselja s pretežno krimsko-tatarskim stanovništvom", rekao je u telefonskom intervjuu aktivista iz te etničke zajednice, čiji mnogi pripadnici još uvijek žive na tom poluostrvu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je u sredu „delimičnu mobilizaciju“ u pokušaju da ojača vojne snage za nastavak ruske invazije na Ukrajinu novim vojnicima. Širom zemlje porodice se opraštaju od muškaraca koji su pozvani u borbu. Pritom ima izveštaja o nesrazmerno velikom broju mobilizovanih u siromašnim regijama naseljenim etničkim manjinskim skupinama, poput Buratije i republika na Severnom Kavkazu.

AP

Krimski Tatari, koji su velikom većinom muslimanske veroispovesti, čine otprilike 13 posto stanovništva Krima. Ne postoji službena dokumentacija ko je sve mobilizovan, odnosno po kojim kriterijima, ali rašireni ‘dokazi‘ koji proizlaze iz razmene informacija među pripadnicima etničke grupe, sugerišu da su krimski Tatari nesrazmerno obuhvaćeni tim procesom. U Krim SOS, ukrajinskoj organizaciji za ljudska prava, procenjuju da je 90 posto obaveštenja o mobilizaciji uručeno krimskim Tatarima.

„Ovo je svestan napor da se uništi tatarski narod na Krimu“, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tokom svog noćnog video obraćanja u subotu.

Foto:Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia

‘Nažalost, Rusi nisu dovoljno glupi‘

Tamila Taševa, predstavnica ukrajinskog predsednika za Krim, takođe je izjavila kako jeruje da Moskva namerno cilja na tu grupu.

„Krimski Tatari su Rusiji najmanje lojalan segment stanovništva i bilo je jasno da su ih vrlo oraspoložili nedavni ukrajinski vojni uspesi. Sada se kažnjavaju“, rekla je Taševa.

Taševa, i sama krimska Tatarka, kaže da je dobila desetine izveštaja od pripadnika svoje etničke skupine o policiji koja je dolazila u njihove gradove ili sela i delila pozive.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ljudi su u panici, ne znaju šta da učine“, rekla je. Ona savetuje mobilzovanim Tatarina da izbj+egavaju kontakt s ruskim ili proruskim vlastima što je više moguće te da pokušaju da se predaju ukrajinskim snagama prvom mogućom prilikom.

„Ali, naravno, zabrinuti smo da će im Rusi jednostavno pucati u leđa“, dodaje.

Upitana je li naoružavanje hiljade protivnika strategija koja bi se Moskvi mogla obiti o glavu, kaže da „nažalost, Rusi nisu dovoljno glupi da stave sve krimske Tatare zajedno u isti stroj“. Mnogi su prijavili da se osećaju bespomoćno i da se javlja panika u zajednici, dok neki pripadnici grupe pokušavaju da pobegnu s Krima.

BONUS VIDEO Haos u Moskvi Policija tuče okupljene

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare