Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Rusija se danas prvi put oglasila o predlogu kineskog mirovnog plana koji je peking objavio na godišnjicu rata 24. februara. Kina je na

„Mi se sa velikom pažnjom odnosimo prema planu naših kineskih prijatelja. Što se tiče detalja, naravno, detalji bi trebalo da budu predmet pažljive analize, uzimajući u obzir interese strana koje su veoma različite. Ovo je veoma dug i stresan proces“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Moskva ceni uravnoteženu poziciju Kine o ukrajinskoj krizi, rekao je ruski ambasador u Pekingu Igor Morgulov u intervjuu koji je u ponedeljak objavio kineski list Huanćiu Šibao.

„Od eskalacije sukoba u Ukrajini, Kina je zauzela izbalansiran stav, ističući da se kriza mora rešiti političkim i diplomatskim sredstvima i da se mora uzeti u obzir teritorijalni integritet i legitimni bezbednosni interesi svih zainteresovanih strana. Mi poštujemo ovu poziciju“,  rekao je Morgulov.

12 kineskih tačaka za Ukrajinu

Podsećamo, kineski mirovni plan o Ukrajini poziva obe strane da pristanu na postepenu deeskalaciju i upozorava na upotrebu nuklearnog oružja treba detaljno analizirati, uzimajući u obzir interese svih strana.

U dokumentu se navodi sledećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.

Opširnije o planu koji je Peking objavio, pročitajte u posebnoj vesti. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar