Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/SERGEY GUNEEV

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je večeras telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, kojima je rekao da ''u bliskoj budućnosti'' namerava da potpiše dekret o priznavanju Donjecke i Luganske Narodne Republike, saopštila je pres služba Kremlja. Očekuje se uskoro televizijsko obraćanje ruskog predsednika.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu UŽIVO.

Putin je ranije na vanrednom zasedanju Saveta bezbednosti saopštio da će odluka o priznanju nezavisnosti DNR i LNR biti doneta do kraja dana.

Prethodno su se ministri spoljnih poslova i odbrane Rusije Sergej Lavrov i Sergej Šojgu izjasnili za priznanje dveju samoproglašenih republika a isto mišljenje dali su i ostali članovi Saveta bezbednosti Rusije.

Ruski predsednik saopštio je danas predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da ima u vidu da uskoro potpiše dekret o Donbasu, saopštio je Kremlj.

Kako se navodi, s tim u vezi lideri Francuske i Nemačke su izrazili razočaranje.

Situacija na kontakt liniji u Donbasu eskalirala je ujutru 17. februara. U samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici saopštili su o najintenzivnijem granatiranju iz Ukrajine poslednjih meseci.

U petak 18. februara su čelnici LNR i DNR najavili evakuaciju stanovnika tih regiona u Rusiju zbog pretnje od oružanih napada a u subotu je u republikama počela opšta mobilizacija.

Lideri DNR i LNR ranije danas su apelovali na predsednika Rusije da prizna nezavisnost samoproglašenih republika.

Poslednjih dana došlo je do eskalacije situacije između Rusije i Ukrajine, a paralelno s time stižu dramatične izjave zapadnih sila o tome da je invazija Rusije na Ukrajinu pitanje trenutka i da se sprema potpuni napad.

Američki mediji objavili su da SAD ima obaveštajne podatke koji ukazuju na to da su ruskim zapovednicima izdate naredbe za napad na Ukrajinu. Izvori CNN-a su upozorili da se naredba uvek može  povući te da bi to mogle biti dezinformacije koje su proširene kako bi zbunile i dovele u zabludu SAD i saveznike.

BONUS VIDEO: Christian Wehrschütz i Dimitrije Milić_ Putin je dobar u psihološkom ratu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare