Nocni provod u Budvi Foto:Ana Marković/Nova.rs

„Nema mesta, sve je puno!“ reči su koje iz minuta u minut ponavljaju hostese na ulazima u klubove uBudvi, svaku noć posle 22 sata. Muzika je po zakonu, na otvorenom, dozvoljena do jedan sat iza ponoći, maske su obavezne, kao i distanca i potvrda o vakcinaciji ili negativan test na koronavirus, za sve prisutne.

Pročitajte još:

Dokazi o zdravstvenom stanju, kao ni epidemiološke mere, međutim, nikoga ne zanimaju, pa je tako novinarka Nove, u krcatim lokalima, u kojima nastupaju najpoznatiji izvođači iz Srbije, jedina imala masku na licu.

Koliko god se možda i trudili da održite fizičku distancu, to je nemoguće ako ste već ušli u klub, mada je i ispred, u nepreglednim redovima, ovakva ideja neizvodljiva.

„Ne možete unutra, nemate rezervaciju“, „Sačekajte ispred dok neko ne izađe, pa onda upadajte“, „Ulazite samo ako imate kartu“…

U zavisnosti od kluba, u trenutno najposećenijem letovalištu u Crnoj Gori, ali i u gradu u kojem broj zaraženih koronavirusom vrtoglavo skače iz dana u dan, pa je tako sad blizu 600 inficiranih, na ulazima postoje brojna pravila, ali se nijedno od njih ne odnosi na mere zaštite od zaraze.

„Svako veče je puno, a gostuju najpopularniji pevači i bendovi iz Srbije. Za vikend imamo nove nastupe, a petkom i subotom je gužva nepodnošljiva.

Crna Gora, Budva, nocni klub, koronavirus, mere
Noćni klubovi u Budvi Foto:Ana Vušović Marković

Čini mi se da ko god da je na bini, u publici je krcato.
Konobari jedva uspevaju da se provuku kroz masu i donesu piće. Što se nas tiče, ova sezona je definitivno uspela“ priča jedan od zaposlenih na ulazu u budvanski klub „Teatro“, u kojem se svako veče traži mesto više, a muzika odzvanja obližnjom plažom.

Na naše pitanje zašto gosti ne nose maske i da li su bar jednoj osobi tražili potvrdu o preležanom virusu, o vakcinaciji ili negativan test na koronu, odgovara:

„Ne znam ništa o tome, nov sam ovde, radim tek nekoliko dana.“ I tu je sa nama završio svaku komunikaciju.

Vikanje, sevanje bliceva sa mobilnih telefona, fotografisanje sa pevačem, izazvalo je pravu histeriju kada se Sloba Radanović pojavio na bini. Gužve u prvim redovima postale su pretesne za nas koji pokušavamo da sačuvamo zdravlje, pa smo nestali iz pomenutog lokala.

Crna Gora, Budva, nocni klub, koronavirus, mere
Noćni klubovi u Budvi Foto:Ana Vušović Marković

Duž gradske plaže u Budvi ređaju se klubovi u kojima do jedan sat trešti muzika, a pogled na publiku podseća na šljašteću košnicu.

„Ovde je super! Oduševljana sam, dolazimo svaku noć, a posle jedan idemo u Maine, pa do zore, ili na plažu na kupanje dok traju ove tropske noći. Ne mogu da nosim masku u ovoj gužvi i na vrućini, ugušila bih se. Ako bih razmišljala o koroni ne bih išla ni na plažu, ni u grad“ kaže Jelena Gajić (21) iz Novog Sada, i naglašava da joj na ulazu u klub „Ambiente“, u kojem provodi poslednjih nekoliko večeri na odmoru, nijednom nisu tražili da stavi masku ili je pitali da li je vakcinisana, testirana…

Posle jedan sat turisti u Budvi sele se u brda, u diskoteku „Top Hill“, u folkoteku „Maine“, ili u neki od zatvorenih klubova blizu plaže.

„Nisu nas pustili da uđemo jer je drugar odbio da zakopča košulju neverovatno. Nećemo više ni pokušavati, idemo na drugo mesto“ kaže Miloš (23) iz Beograda, koji je sa društvom pokušao da uđe u klub „Perla“, gde su ih pretresli, opipali im džepove, devojkama torbice, a problem za ulazak nije bila potvrda o vakcini ili test na virus, već samo otkopčana košulja.

Crna Gora, Budva, nocni klub, koronavirus, mere
Noćni klubovi u Budvi Foto:Ana Vušović Marković

Novinarka Nova.rs ušetala je u pet klubova u Budvi i niko joj, ni u jednom trenutku nije tražio nikakvu papirologiju, ali su je svi čudno gledali, jer je jedina u masi – imala masku na licu. Podsetimo, Vlada Crne Gore usvojila je krajem jula mere protiv koronavirusa, koje važe do 20. avgusta.

Ovim merama koje propisuje Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore, predviđen je ulazak u unutrašnjost restorana, noćnih klubova i diskoteka, uz najmanje jedan od sledeća četiri dokaza:

– da je osoba potpuno vakcinisana ili da je primila prvu dozu vakcine

– da poseduje negativan PCR test, ne stariji od 72 sata

– dokaz o preležanom koronavirusu

– negativan antigenski test, koji nije stariji od 48 sati

Jedan od ovih uslova moraju da ispunjavaju i svi radnici u ugostiteljstvu.

Nažalost, o mere Vlade Crne Gore, ugostitelji se oglušuju, pa tako gosti, a ni većina zaposlenih, nije ni upoznata sa propisima o boravku u lokalima, koji su doneti da bi sačuvali zdravlje i živote građana.

BONUS VIDEO: Klubovi u Budvi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (5)