Foto: EPA-EFE/BUCKINGHAM PALACE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Kraljica Elizabeta II. potrudila se da dignei moral Britanaca, teško pogođenih pandemijom koronavirusa i poručila da "nikada ne gube nadu", u govoru objavljenom povodom godišnjice završetka Drugog svetskog rata.

„Na početku su izgledi bili turobni, kraj daleko, a rezultat neizvestan“, podsetila je kraljica na Drugi svetski rat. „Ali i dalje smo verovali u opravdanost naše borbe i to verovanje nas je nosilo. Nikada ne odustajte, ne gubite nadu, to je bila poruka na dan pobede u Evropi“.

Kraljičin govor objavljen je na kanalu BBC u 20 sati po lokalnom vremenu, ili tačno u vreme kada je njen otac kralj Džordž VI. održao govor na radiju 1945.

 

Proslave otkazane zbog pandemije

 

Govor je snimljen u dvorcu Vindsor, četrdesetak kilometara od Londona gde 94-godišnja kraljica i suprug Filip (98) borave od početka pandemije.

To je drugi televizijski govor britanske kraljice tokom pandemije u kojoj je više od 31.000 Britanca umrlo, čime je Velika Britanija postala druga najpogođenija zemlja u svetu.

Govoreći o vojnicima poginulim u borbi, kraljica je ocenila da je „najveća počast njihovoj žrtvi što su zemlje koje su nekada bile zakleti neprijatelji sada prijateljske i zajedno rade u korist mira i zdravlja svih“.

Elizabeta II. je rekla da je ponosna na to kako su ljudi odgovorili na pandemiju, i dodala kako bi i oni koji su učestvovali u borbi protiv nacističke Nemačke bili ponosni na svoje naslednike u njihovoj borbi protiv Covida-19.

Ove godine su proslave zbog pandemije otkazane i Britanci su pozvani da obeleže 8. maj u kućama uz pesmu kojom se podizao mora jedinica postrojbi „We’ll meet again“.

„Danas može da izgleda teško što ne možemo da obeležimo ovu posebnu godišnjicu kao što bismo želeli“, rekla je kraljica.

„Umesto toga sećamo se iz naših domova sa naših pragova. Ali naše ulice nisu prazne. One su pune ljubavi i brige koju imamo jedni za druge“, poručila je britanska kraljica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar