Foto: EPA-EFE/BUCKINGHAM PALACE HANDOUT

Britanska kraljica Elizabeta Druga apelovala je večeras u video obraćanju na Britance da budu disciplinovani "u vremenu sve većih izazova", posle do sada najvećeg broja preminulih od koronavirusa u jednom danu.

U retkom obraćanju naciji, 93-godišnja Elizabeta Druga rekla je da je pandemija izazvala velike poremećaje i donela tugu, finansijske teškoće i obeshrabrujuće izazove za sve.

„Nadam se da će u godinama pred nama svako moći da bude ponosan na način reagovanja na taj izazov. A oni koji dolaze za nama reći će da je ova generacija Britanaca bila jaka kao i svaka druga“, rekla je britanska kraljica.

Ona je zahvalila svima koji pomažu u borbi protiv koronavirusa, kao i onima koji ostaju kod kuće.

„Ovo je veliki izazov za našu zemlju. Naši životi su drugačiji. Želim da se zahvalim svima u javnim službama, a najviše doktorima i svima u zdravstvenom sistemu koji rade za sve nas. Svaki sat njihovog rada vodi nas sve bliže prema konačnom cilju.  Vreme je da se pridružimo svim narodima  širom sveta, koji su u istoj borbi kao i mi. Nije lako, ali neka vas teši činjenica da će doći bolji dani. Bićemo ponovo sa svojim prijateljima. Viđaćemo se. Iako je izolacija teška, brojni ljudi različitih veroispovijesti i oni koji nisu vernici imaju dobru priliku malo da uspore, odmore se, i opuste uz molitvu i meditaciju“, rekla je kraljica Elizabeta.

Njeno današnje obraćanje naciji bilo je tek peto od početka vladavine u februaru 1952. godine.

Do sada se Elizabeta II vanredno obratila naciji na početku Zalivskog rata 1991, nakon pogibije princeze Dajane 1997, nakon smrti kraljice majke 2002. i povodom svog „dijamantnog jubileja“ 2012. godine.

Kraljičin govor snimljen je u četvrtak u palati Vindsor, a večeras je emitovan na britanskoj televiziji, te na profilima kraljevske porodice na svim društvenim mrežama. Njen govor trajao je tek nešto više od četiri minuta.

Velika Britanija je juče prijavila rekordnih 708 smrtnih slučajeva za 24 časa, a danas još 621, čime je broj preminulih osoba povećan na 4.934 osoba, od 47.806 zaraženih.

Među zaraženima su premijer Boris Džonson, britanski ministar zdravlja Met Henkok i princ Čarls. U svetu je do sada od korona virusa preminulo više od 68.000 ljudi, a broj zaraženih je veći od 1,25 miliona.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter.