Foto:EPA-EFE/STR

Kraljica Elizabeta Druga počela je osmodnevnu žalost za njenim suprugom, princom Filipom, koji je danas preminuo u dvorcu u Vindzoru posle duge i teške bolesti.

Pročitajte još:

Tokom ovog perioda, zakoni neće dobijati kraljevsku saglasnost, a državni poslovi će se privremeno zaustaviti u znak poštovanja, preneo je Miror.

Period kraljevske žalosti će se nastaviti u narednih 30 dana, nakon čega će se kraljica vratiti javnom životu i svojim dužnostima.

Iako Filip ima pravo na državnu sahranu, on je pre smrti izrazio želju da se ceremonija njegovog ispraćaja obavi što skromnije moguće.

On je već bio upoznat sa detaljima ceremonije, u koordinaciji sa kancelarijom lorda Čembrlena iz Bakingemske palate.

Umesto u Vestminsterskoj opatiji, pretpostavlja se da će Filpovo telo biti položeno u Sent Džejms palati, gde je bilo telo princeze Dajane nekoliko dana pre njene sahrane 1997. godine.

Foto:AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Građanima neće biti dozvoljeno da vide telo.

Što se tiče sahrane, veruje se da će lista gostiju biti svedena samo na porodicu, prijatelje i šefove država Komonvelta, koji će prisustvovati ceremoniji u kapeli Sent Džordž u dvorcu Vindzor, koja će podsećati na vojnu sahranu.

Sve će morati da se prilagodi restriktivnim merama zbog pandemije kovida.

Dok su brojni britanski monarsi sahranjeni u Vestminsterskoj opatiji i kapeli Sent Džordž, mesto počinka princa Filipa će biti na drugoj, privatnoj lokaciji, a to bi mogao da bude Frogmor Gardens, na imanju dvorca Vindzor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare